Selver-Sahin-255x300Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 τo ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε κλειστή συζήτηση με την κ. Selver B. Sahin, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Bilkent, με θέμα την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Σύμφωνα με την Δρα Sahin, η παρούσα πολιτική κρίση στην Τουρκία – που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, με τις ανακρίσεις για δωροδοκία και διαφθορά, οι οποίες ενέπλεκαν και στελέχη προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) – δείχνει τις θεσμικές αδυναμίες και την ικανότητα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, ως ένα σημαντικό δομικό πρόβλημα της Τουρκίας.

Στην παρουσίασή της, η Δρ Sahin ανέφερε, επίσης, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και το κίνημα Γκιουλέν είχαν οξυνθεί ήδη εδώ και κάποιο διάστημα, όπως, άλλωστε, ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ένα από τα πρωιμότερα δείγματα των οξυμμένων σχέσεων κατέστη ευρύτερα γνωστό, όταν ο επικεφαλής της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) κλήθηκε να καταθέσει, στο πλαίσιο μιας έρευνας για το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών οξύνθηκε περαιτέρω, ως συνέπεια της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει ή να επιφέρει αλλαγές στα ιδιωτικά προπαρασκευαστικά σχολεία της Τουρκίας, ένα σημαντικό μέρος των οποίων βρίσκεται υπό την επίβλεψη οπαδών των Γκιουλέν. Η πιθανότητα απώλειας μιας σημαντικής πηγής εσόδων, στρατολόγησης και επιρροής, φαίνεται ότι προκάλεσε τη σύγκρουση  των δύο πλευρών. Η σύγκρουση αυτή ήρθε στην επιφάνεια με τη δημοσιοποίηση των ερευνών, στις 17 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι οι κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά πιθανόν να μην είχαν γίνει δημοσίως γνωστές, αν δεν είχαν διαρραγεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αρχική αντίδραση του Ερντογάν έναντι των ερευνών ήταν να τις καταδικάσει ως μία «βρώμικη επιχείρηση», που διεξάγεται από στελέχη ενός «παράλληλου» κράτους – ένας όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τους οπαδούς του Γκιουλέν στη δικαστική εξουσία και στην αστυνομία. Ωστόσο, η στιγμή που επέλεξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός να καταγγείλει την ανάμειξη κάποιων στοιχείων στους κρατικούς θεσμούς, καθώς και οι στρατηγικές του επιλογές (όπως η απόλυση χιλιάδων κρατικών αξιωματούχων, καθώς και η ψήφιση αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων για το διαδίκτυο και τη δικαστική εξουσία) έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ουσία των αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Τουρκία, όπως η διάκριση των εξουσιών, η διαφάνεια, η ευθύνη και η κυριαρχία του νόμου.

Η Δρ Sahin έκανε ακόμα λόγο για την πιθανή κατάληξη αυτής της πολιτικής διαμάχης. Τα γεγονότα σχετικά με τις έρευνες για τη διαφθορά αποδεικνύουν το μέγεθος της σφαίρας επιρροής του κινήματος Γκιουλέν σε θεσμικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές αν αυτή η επιρροή μεταφράζεται σε μία βάση ευρείας λαϊκής υποστήριξης. Ένας αριθμός θρησκευτικών ταγμάτων με πολιτικά κίνητρα έχουν υπάρξει εντός της Τουρκίας ήδη από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, και είχαν επιδιώξει να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια των κοσμικών της θεσμών. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές βρήκαν μικρή ανταπόκριση από την κοινωνία, περιοριζόμενες μόνο σε ένα περιθωριακό ποσοστό του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, οι επερχόμενες τοπικές και προεδρικές εκλογές θεωρούνται, τόσο από το ΑΚΡ όσο και το κίνημα Γκιουλέν, ως μία ευκαιρία για να διαπιστώσουν την κοινωνική τους αποδοχή.