Στο Κείμενο Εργασίας υπ’αρ.11 με συγγραφέα το Θάνο Ντόκο, Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ και Διδάσκοντα ΠΔ.407 στο τμήμα Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνεται ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν βρεθεί αρκετές φορές σε περίοδο σοβαρής κρίσης ή ακόμα και στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης: Σεπτεμβριανά (1955), κρίσεις στην Κύπρο (1963-1964, 1967, 1974), Αιγαίο (1976, 1987, 1996-Ίμια), Κύπρος S-300 (1997-98), περίπτωση Οτζαλάν (1999). Στο ίδιο διάστημα, και ιδιαίτερα στην περίοδο 1974-1999, παρατηρείται έντονος και κλιμακούμενος ανταγωνισμός στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ των δυο χωρών.

Ουσιαστικά, στην περίοδο αυτή λαμβάνει χώρα μια σύγκρουση χαμηλής έντασης (low intensity conflict) ανάμεσα στις δυο χώρες (με διαλείμματα ύφεσης).
Το παρόν κείμενο δημοσιεύεται με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και επιχειρεί να προσφέρει στο μέσο αναγνώστη μια εξαιρετικά συνοπτική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των διμερών προβλημάτων. Ελπίζουμε ότι αυτή η –κατ’ ανάγκη- περιληπτική αναφορά σε περίπλοκα νομικά και πολιτικά ζητήματα δεν αποβαίνει σε βάρος της ακριβούς αποτύπωσης της πραγματικότητας. Δεν γίνεται αναφορά στις αντιλήψεις και προσλαμβάνουσες παραστάσεις περί προθέσεων της άλλης πλευράς και απειλής, ούτε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ή τις – σημαντικές- πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ζυμώσεις και αλλαγές στη γειτονική χώρα. Επίσης, εξαιρετικά συνοπτική αναφορά γίνεται στο Κυπριακό, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα.

Τίτλος Αλφαβητάρι των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων
Συγγραφέας Θάνος Ντόκος
Έκδοση WP11, Μάιος 2010
Κατηγορίες: Όλες οι δημοσιεύσειςΚείμενα εργασίας
Αναλυτές
Θάνος Ντόκος
Θάνος Ντόκος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας