Στις 29 Νοεμβρίου 2024, ο Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής (CChub) είχε τη χαρά να συμμετέχει στο Forum Πελοποννήσου για την Αυτοδιοίκηση, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου 2024 στο Μυστρά, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι στελέχη της πολιτικής, αυτοδιοικητικής, ακαδημαϊκής και τεχνοκρατικής κοινότητας.

Υπό το κεντρικό θέμα «Κλιματική Αλλαγή – Βιώσιμη και Ανθεκτική Ανάπτυξη – Καλές Πρακτικές» η Μαρία Λογοθέτη, CCHub Πρόεδρος & CEO, συμμετείχε μαζί με την Καθηγήτρια κ. Εμμανουέλα Δούση  επικεφαλής έδρας UNESCO για την κλιματική διπλωματία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πρώτο πάνελ του Φόρουμ ‘Κλιματική Κρίση ή Κλιματική Αλλαγή, με συντονιστή τον τον κ Γιώργο Κωστάκο, εκπρόσωπο του FOGGS και του sparta.komvos, πρ. στέλεχος Γραμματείας ΟΗΕ.

Η κα Λογοθέτη αναφέρθηκε στην αδυναμία αποτελεσματικής επίτευξης των φιλόδοξων στόχων  που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις συστημικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η γεφύρωση του χάσματος αυτού θα απαιτήσει έναν συστημικό μετασχηματισμό στη λειτουργία και τον προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είτε πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, κοινωνικούς οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα και η έμφαση πρέπει να δοθεί σε δράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Για να αξιοποιηθούν όμως αποτελεσματικά οι πραγματικές δυνατότητες των δήμων, θα χρειαστεί η δημιουργία ενός αξιόπιστου και εύκολα προσβάσιμου υποστηρικτικού μηχανισμού.

Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε ότι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά η Δήμοι, οι οποίοι καλούνται από την εθνική νομοθεσία να “σηκώσουν όλο το βάρος“ της εφαρμογής των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, ή πχ και από τον νόμο για την Στρατηγική Ανθεκτικότητας πρέπει να υπερκεραστούν τρεις βασικές ελλείψεις του: η Αποκέντρωση, η χρηματοδότηση και η κατάρτιση.

Η Καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση επεσήμανε την ανάγκη παγκόσμιας συνεννόησης για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή η εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό θα πρέπει να συμβεί παρά το ολοένα και πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχει ένα πολυκεντρικό και κατακερματισμένο χαρακτήρα, με πολλά κέντρα εξουσίας τα οποία προσπαθούν να επιβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες.

Τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία που διεξάγεται στο πλαίσιο των ετήσιων διασκέψεων για το κλίμα μπορεί να αποδώσει καρπούς αν επικεντρωθεί περισσότερο σε πρακτικές λύσεις και λιγότερο στη θέσπιση νέων στόχων.

Σε κάθε έναν από τους ρυπογόνους τομείς της οικονομίας, η χρήση ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να αντικατασταθεί από καθαρές τεχνολογίες και πρακτικές. Νέες τεχνολογίες έχουν ήδη αναπτυχθεί και οι αγορές, οι υποδομές, τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι θέσεις εργασίας αναδιαμορφώνονται για να προσαρμοστούν σε αυτές τις τεχνολογίες. Η συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς και ο συντονισμός στην υποστήριξη των σωστών δράσεων θα μπορούσε να βοηθήσει. Για παράδειγμα, η άμεση αναβάθμιση των ηλεκτρικών καλωδιώσεων θα βοηθήσει στην ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Δημοσίευση: 19/12/2024
Αναλυτές
Ο Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής στο Forum Πελοποννήσου για την Αυτοδιοίκηση
Μαρία Λογοθέτη Ειδική Σύμβουλος, Συν ιδρύτρια, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Climate Change Hub, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος επί τιμή, Οικονομολόγος
Ο Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής στο Forum Πελοποννήσου για την Αυτοδιοίκηση
Εμμανουέλα Δούση Ειδική Σύμβουλος, Επικεφαλής Προγράμματος για το Κλίμα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική πολιτική, Κλιματική αλλαγή
Ο Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής στο Forum Πελοποννήσου για την Αυτοδιοίκηση
Γεώργιος Κωστάκος Επιστημονικός Συνεργάτης, Συνιδρυτής FOGGS