Ο Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής, (CCHub) συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά στο Athens Democracy Forum 2023, διοργανώνοντας την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου μια επίκαιρη συζήτηση με θέμα «Οι επιπτώσεις του «υπερτουρισμού» και της κλιματικής κρίσης στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και των χωρών της Νότιας Ευρώπης». Στη διοργάνωση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, δημοσιογράφοι και στελέχη σημαντικών εθνικών και διεθνών φορέων.
Τις εργασίες συντόνισε η Κωνσταντίνα Καρύδη αντιπρόεδρος του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής και τα πάνελ ο Daniel Holdgen, διευθυντής Επικοινωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Αντώνης Κεφαλάς, σύμβουλος στρατηγικής του Κόμβου και αντιπρόεδρος του Democracy and Culture Foundation, κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Συμμετείχαν ως ομιλητές, κατά σειρά παρουσίασης, ο Γιώργος Δικαίος, επιστημονικός συνεργάτης του Κόμβου, ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στο ΕΚΠΑ, ο Στάθης Καλύβας καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πρόεδρος της HOTREC, η Ann Florini, professor of Practice at Arizona State University, fellow New America Political Reform Program, Climate & Democracy Initiative Network, Κωνσταντίνου Καρτάλη, καθηγητή Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Φυσικής του ΕΚΠΑ, η Μαίρη Τζιράκη, πολεοδόμος-χωροτάκτης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας για τον Πολιτισμό και την προστασία του Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ), η Marnie McGregor, Managing Director, Communications and Advocacy, Joint Program, Global Covenant of Mayors for Climate and Energy, Founding Chair Ecogenia.
Η πρόεδρος του Κόμβου και σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Λογοθέτη εστίασε στα έργα προτεραιότητας του Κόμβου, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, και τα οποία στοχεύουν στη διασφάλιση της εφαρμογής των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την πράσινη μετάβαση, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής να συνεχίσει τις προσπάθειές του, και στον τομέα του τουρισμού, για τη διευκόλυνση του διαλόγου με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για ευρεία, χωρίς αποκλεισμούς, συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Συμπερασματικά σημείωσε ότι «η πράσινη μετάβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο με την κοινωνία και για την κοινωνία».