Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Ιανουάριο 2024.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στα Χάνια της Κρήτης, στις 6 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω ανησυχιών για την επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα . Εκεί είχε συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα κορυφαία στελέχη. Μέχρι το τέλος του μήνα, μετά από πολλές καθυστερήσεις, οι ΗΠΑ ενέκριναν ταυτόχρονα τις πωλήσεις των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία. Αυτό ερμηνεύτηκε, μεταξύ άλλων, ως μια κίνηση των ΗΠΑ προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις 27 Ιανουαρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έλαβε επιστολή από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την οποία τον ενημέρωσε για την έγκριση της πώλησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35 στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ θα παράσχουν επίσης δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει φρεγάτες, μεταγωγικά C-130, τεθωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενέκρινε το αίτημα του Ελληνικού Ναυτικού για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.

Η Αθήνα φαίνεται να έχει επίσης την εγγύηση της Ουάσιγκτον ότι η έγκριση για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία προϋποθέτει τη δέσμευση της Άγκυρας ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ —κάτι που εκλαμβάνεται ως έμμεση αναφορά στην Ελλάδα. Αυτή η προϋπόθεση αναμένεται να περιληφθεί σε επιστολή του Antony Blinken προς τους επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γι’ αυτόν τον μήνα, η αξιολόγηση της διμερούς σχέσης βρίσκεται στο 8,7/10, με βάση σχετική έρευνα στην οποία απάντησε ομάδα ειδικών στις διεθνείς σχέσεις.

Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#

Κατηγορίες: Όλες οι δημοσιεύσεις
Έργα
24123Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ : Σύνοψη Ιανουαρίου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Διατλαντικό Περισκόπιο
Έλενα Λαζάρου
Γιώργος ΠαγουλάτοςΑθηνά Φατσέα
Αναλυτές
Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ : Σύνοψη Ιανουαρίου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Έλενα Λαζάρου Κύρια Ερευνήτρια, Εξωτερική πολιτική, Ασφάλεια, Άμυνα και διατλαντικές σχέσεις
Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ : Σύνοψη Ιανουαρίου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Αθηνά Φατσέα Βοηθός Ερευνήτρια, Project manager στο έργο Διατλαντικό Περισκόπιο