
Ο Παναγιώτης Πασχαλίδης, Ερευνητής στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι ο συγγραφέας της ανάλυσης με τίτλο «Η εξέλιξη των ελληνικών αφηγημάτων για τη “διεύρυνση-ορόσημο” από το 2004 έως σήμερα: οι απόψεις των πολιτικών παραγόντων και των μέσων ενημέρωσης», στο πλαίσιο του έργου (Re)uniting the East and West: Reflections on the 2004 EU enlargement (REWEU).
Το έργο σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της διεύρυνσης του 2004, εξετάζοντας τον ιστορικό της αντίκτυπο, τα οφέλη και τις προκλήσεις της, μέσα από δημόσιες εκδηλώσεις, έρευνες, εκθέσεις και δράσεις επικοινωνίας στα μέσα ενημέρωσης. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values, επικεντρώνεται σε οκτώ επιλεγμένες χώρες—τέσσερα παλαιότερα και τέσσερα νεότερα κράτη-μέλη της ΕΕ—συμβάλλοντας στις σύγχρονες πολιτικές μνήμης της Ένωσης.
Στην ανάλυσή του, ο Παναγιώτης Πασχαλίδης εξετάζει τη διεύρυνση της ΕΕ το 2004 ως ένα μετασχηματιστικό γεγονός, το οποίο ξεπέρασε τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά όρια τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Βασισμένος σε συνεντεύξεις που πραγματοποίησε με βασικούς πολιτικούς παράγοντες που συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων εκείνη την περίοδο, καθώς και με δημοσιογράφους που κάλυψαν εκτενώς το θέμα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τέτοια γεγονότα γεννούν πολλαπλές ερμηνείες και αφηγήσεις, διαμορφωμένες από διαφορετικές οπτικές και θεματικές συσχετίσεις. Εστιάζοντας στις ιστορικές αφηγήσεις, οι οποίες συνδυάζουν αντικειμενικά γεγονότα με υποκειμενικές προσεγγίσεις, διερευνά το πώς η Ελλάδα αντιλήφθηκε και ερμήνευσε τη διεύρυνση του 2004 από τότε μέχρι σήμερα. Η ανάλυσή του υπογραμμίζει τον εξελισσόμενο χαρακτήρα αυτών των αφηγήσεων και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης και του δημόσιου διαλόγου.
Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση (στα αγγλικά) εδώ.