Την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025, το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διοργάνωσε στρογγυλή τράπεζα υψηλού επιπέδου στο χώρο της Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ετοιμότητα της ευρωπαϊκής άμυνας και στη δυνητική συμβολή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας think nea – New Narratives of EU Integration, η οποία υποστηρίζεται από το Open Society Foundations – Western Balkans.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρέσβης Ιωάννης Βραϊλας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Αρμακόλας, Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και Διευθυντής της πρωτοβουλίας think nea – New Narratives of EU Integration, απηύθυνε τις εισαγωγικές παρατηρήσεις και παρουσίασε το πλαίσιο και τους στόχους της πρωτοβουλίας. Η Δρ. Ana Krstinovska, Ερευνήτρια του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και Ανώτερη Ερευνήτρια της πρωτοβουλίας think nea – New Narratives of EU Integration, παρουσίασε τα βασικά πορίσματα της μελέτης του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Δυτικά Βαλκάνια: Ένας Στρατηγικός Αμυντικός Εταίρος για την ΕΕ», η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια, ακολούθησε σχολιασμός από την κα Marijana Kujundžić, Πρέσβη PSC της Κροατίας, και τον κ. Αλέξιο Μητσόπουλο, Πρέσβη PSC της Ελλάδας. Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η Δρ. Έλενα Λαζάρου, Ανώτερη Πολιτική Αναλύτρια, Ερευνητική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS) και Κύρια Ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση εξερεύνησε τον αυξανόμενο ρόλο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην υποστήριξη των αμυντικών στόχων της ΕΕ, αναδεικνύοντας την ενίσχυση των αμυντικών τους δαπανών, τη δραστήρια συμμετοχή τους σε ειρηνευτικές αποστολές και τη συμβολή τους στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν πώς οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να συμβάλουν στην στρατηγική αυτονομία της ΕΕ μέσω αυξημένων αμυντικών επενδύσεων, ισχυρής παραγωγής οπλικών συστημάτων και αναβαθμισμένων στρατιωτικών υποδομών. Η συζήτηση εστίασε στις ευκαιρίες για βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, των στρατηγικών υποστηρικτικών μέσων και της πολιτικής ενοποίησης, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, όπως η ευθυγράμμιση με την ΚΕΠΠΑ και το κράτος δικαίου. Το συμπέρασμα ήταν ότι η ενίσχυση αυτών των δεσμών δεν θα ενδυναμώσει μόνο τη βιομηχανική και τεχνολογική βάση άμυνας της ΕΕ, την ικανότητα αντίδρασης σε κρίσεις και τη λειτουργική ετοιμότητα, αλλά θα ενισχύσει επίσης τη συνοχή και την ανθεκτικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες και Πρέσβεις κρατών-μελών, κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και εκπρόσωποι της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Πέραν της στρογγυλής τράπεζας, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες, ο Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Αρμακόλας και η Δρ. Ana Krstinovska, σε συνεργασία με τη Lura Limani (Επικεφαλής Προγράμματος – Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Περιφερειακή Συνεργασία) από το Open Society Foundations – Western Balkans), πραγματοποίησαν σειρά διμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Στις συναντήσεις συμμετείχαν πολιτικοί, μέλη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, Ευρωβουλευτές, διπλωμάτες και κορυφαίοι ερευνητές και αναλυτές, με στόχο τη ανταλλαγή ιδεών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, των τελευταίων πολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων, καθώς και του οδικού χάρτη προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, με έμφαση στον ρόλο των Δυτικών Βαλκανίων.