Στο δεύτερο κείμενο πολιτικής της συλλογής Ο απολογισμός του Ιράν: Kείμενα για έναν πόλεμο για τον οποίο η Δύση δεν ήταν προετοιμασμένη, ο Κωνσταντίνος Καψάσκης εξετάζει τις κρίσιμες επιπτώσεις της κρίσης στο Ιράν για την ελληνική αμυντική πολιτική.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των ενωμένων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ υπογραμμίζει εμφατικά την έλευση μίας νέας εποχής πολέμου. Η μαζική χρήση μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), όπως αυτή παρατηρήθηκε πρώτα στα Ουκρανικά πεδία μαχών, τείνει να γίνει το καθοριστικό εργαλείο διεξαγωγής πολέμου. Ο πόλεμος στον Κόλπο έχει επίσης αποκαλύψει το σημαντικό κόστος που απαιτεί η αναχαίτιση αυτών των UAV από τα προηγμένα συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, με ένα drone συχνά να κοστίζει ένα κλάσμα των μέσων που χρησιμοποιώντας για την αναχαίτιση του. Περαιτέρω, με τα αποθέματα πυρομαχικών αυτών των πυραυλικών συστημάτων να μειώνονται λόγω της παρατεταμένης σύγκρουσης, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους ρυθμούς παραγωγής τους. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί να ερευνήσει τα ζητήματα αυτά ενδελεχώς και να εξετάσει πως αυτά επηρεάζουν τον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας.
- Τα πεδία μαχών της Ουκρανίας και του Ιράν σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής πολέμου, που συχνά αποκαλείται «Ακριβής Μάζα». Σε αυτήν, τόσο κρατική όσο και μη-κρατικοί δρώντες θα μπορούν να εκτελέσουν μαζικές επιθέσεις ακριβείας, σε κοντινές και μακρινές αποστάσεις.
- Υπάρχει μια σημαντική ασυμμετρία κόστους στην αναχαίτιση φθηνότερων μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) με την χρήση προηγμένων συστημάτων αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, όπως τα Αμερικανικά Patriot ή τα Ισραηλινά Arrow.
- Με τα αποθέματα πυρομαχικών στον Κόλπο να εξαντλούνται γρήγορα, οι ήδη πιεσμένες από την παγκόσμια αύξηση των αμυντικών δαπανών παραγωγικές γραμμές των εταιριών της αμυντικής βιομηχανίες πιθανόν να παρουσιάσουν καθυστερήσεις.
- Χειροτερεύοντας την κατάσταση, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στα θεμελιώδη υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των συστημάτων, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εισαγωγής εξαγωγικών ελέγχων στις επεξεργασμένες σπάνιες γαίες από την Κίνα.
- Καθώς η Ελλάδα ανανεώνει τις αμυντικές δυνατότητές της, ως μέρος των ευρύτερων μετασχηματισμών του «Agenda 2030», θα πρέπει να αναλογισθεί το κόστος ευκαιρίας της προώθησης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όπως η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν προετοιμάζεται για τον λάθος πόλεμο.
- Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μαζικές επιθέσεις από επιθετικά drones μιας κατεύθυνσης. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βεβαιωθεί πως κατέχει επαρκή επιλογή τόσο προηγμένων αλλά και φτηνότερων επιλογών να αναχαιτίσει επιθέσεις από UAV, με ιδιαίτερη έμφαση σε οικονομικά αποδοτικές επιλογές.
Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφει ο Κωνσταντίνος Καψάσκης, Ερευνητής στο Πρόγραμμα Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ (στα Αγγλικά)
Το πρώτο κείμενο της συλλογής είναι διαθέσιμο εδώ.


