
Στις 12 Μαρτίου, η Ana Krstinovska, Ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και Ανώτερη Ερευνήτρια της πρωτοβουλίας think nea – New Narratives of EU Integration, ήταν μία από τις ομιλήτριες στο πάνελ με τίτλο «Μεθοδολογία της Διεύρυνσης: Ανταλλαγή απόψεων για την έννοια της σταδιακής ενσωμάτωσης», η οποία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Ινστιτούτο Jacques Delors, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Η συζήτηση ξεκίνησε με εναρκτήριες τοποθετήσεις από τον Christophe Le Rigoleur, Πρέσβη της Γαλλίας, και τον Orhan Murtezani, Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Εκτός από τη Δρ. Krstinovska, στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Lukas Macek (Επικεφαλής του Grande Europe Center του Ινστιτούτου Jacques Delors και Διευθυντής του Dijon Campus του Sciences Po) και ο Dragan Tilev (Κρατικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Τη συζήτηση συντόνισε ο Zoran Nechev (Επικεφαλής του Κέντρου για την Ενσωμάτωση στην ΕΕ και Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας – IDSCS).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Δρ. Krstinovska τόνισε τη σημασία της σταδιακής ενσωμάτωσης και ένταξης των υποψήφιων χωρών στις ευρωπαϊκές δομές, τις θεσμικές διαδικασίες και τα πολιτικά πλαίσια. Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή αυτή θα ενισχύσει την κατανόηση των κρατών-μελών της ΕΕ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων (ΔΒ), ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή εναρμόνιση των αξιωματούχων και των δημόσιων λειτουργών των ΔΒ, ενισχύοντας τελικά την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η Δρ. Krstinovska τόνισε την ανάγκη οι χώρες των ΔΒ να υιοθετήσουν μια ενεργητική προσέγγιση, να εντοπίσουν τους τομείς όπου η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης θα ήταν επωφελής και να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Επεσήμανε ότι οι τομείς αυτοί θα πρέπει να ισορροπούν μεταξύ «γρήγορων επιτυχιών»—ορατών και σημαντικών επιτευγμάτων για τους πολίτες, όπως η ένταξη στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)—και πιο πολύπλοκων μεταρρυθμίσεων που προωθούν την βαθύτερη ενσωμάτωση, ιδίως στην ενιαία αγορά της ΕΕ.