Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως αποτυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Μάϊο του 2024.

Στις 14 Μαΐου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη φερόμενη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska Davkova, που τέθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο με έδρα την Ουάσιγκτον. Η Silijanovska αναφέρθηκε στη χώρα της μόνο ως «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της, αντί για το συνταγματικό της όνομα «Βόρεια Μακεδονία», όπως ρητά ορίζει η προαναφερθείσα Συμφωνία, η οποία επίλυσε τη διαφωνία δεκαετιών για το όνομα αυτού του έθνους με την Ελλάδα.

Στις 27 Μαΐου, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Chicago Council of Global Affairs, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ivo Daalder και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Hellenic American Leadership Council Έντι Ζεμενίδη. Ο Έλληνας Υπουργός τους ενημέρωσε για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ συζήτησαν για την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Στις 28 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με την αντιπροσωπεία. Κατά τη διάρκεια αυτής, συζητήθηκαν η στρατηγική σχέση Ελλάδας–ΗΠΑ, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου η διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία έλαβε χώρα από τις 20 Μαΐου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Στη συνεκπαίδευση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από Αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα Κινητής Εκπαιδευτικής Ομάδας (ΚΕΟ) του 160 Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (160 Special Operations Aviation Regiment – SOAR) των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Η δραστηριότητα αφορούσε σε αντικείμενα σχεδίασης και διεξαγωγής αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων και έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΜΑΕΕ, ενόψει της επικείμενης επιχειρησιακής της αξιολόγησης από τη Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Allied Special Operations Forces Command – ASOFCOM) του ΝΑΤΟ, εντός του Ιουνίου του 2024. Παράλληλα, η συνεκπαίδευση λειτούργησε προπαρασκευαστικά, όσον αφορά τις ενέργειες ένταξης στην ΜΑΕΕ των νέων ελικοπτέρων UH-60M, των οποίων η παραλαβή επίκειται.

Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#

Κατηγορίες: Όλες οι δημοσιεύσεις
Έργα
24123Σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ: Σύνοψη Μαΐου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Διατλαντικό Περισκόπιο
Έλενα Λαζάρου
Γιώργος ΠαγουλάτοςΑθηνά Φατσέα
Αναλυτές
Σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ: Σύνοψη Μαΐου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Έλενα Λαζάρου Κύρια Ερευνήτρια, Εξωτερική πολιτική, Ασφάλεια, Άμυνα και διατλαντικές σχέσεις
Σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ: Σύνοψη Μαΐου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Αθηνά Φατσέα Βοηθός Ερευνήτρια, Project manager στο έργο Διατλαντικό Περισκόπιο