Το έργο Brussels Forum, προϊόν συνεργασίας του ΕΛΙΑΜΕΠ με τη διαΝΕΟσις, έχει ως σκοπό την επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με υψηλά ιστάμενους Έλληνες αξιωματούχους που εργάζονται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, που εμπλέκονται στο σύστημα παραγωγής δημόσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μια αρθρωμένη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν την ατζέντα της ΕΕ και την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπό το πρίσμα ελληνικών προτεραιοτήτων.  


Προϊόν σύμπραξης της  διαΝΕΟσις με το ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν το Brussels Forum με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες.

Στην κλειστή συνάντηση εργασίας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ συζήτησαν, με κανόνες Chatham House, ζητήματα καθοριστικά για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας.

O πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και οικονομική κρίση, δημιουργούν νέα δεδομένα και φέρνουν την ΕΕ μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, ενώ επανακαθορίζουν και τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στόχος του Brussels Forum είναι η επεξεργασία και σύνθεση απόψεων και οπτικών, και η συνεισφορά στον εθνικό και πανευρωπαϊκό διάλογο για το Μέλλον και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άμεση γειτονία της και το διεθνές σύστημα.

Στη διοργάνωση που έγινε με τον Κανόνα Chatham House συμμετείχαν πάνω από 40 υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, διεθνών οργανισμών όπως το NATO, καθώς και νέοι επιστήμονες που εργάζονται στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το Φόρουμ δομήθηκε σε δύο  θεματικές ενότητες: “Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ” και “Ευρώπη Ασφαλής και Ανταγωνιστική σε έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο”. Στην έναρξη κάθε ενότητας υπήρξαν ολιγόλεπτες εισαγωγικές τοποθετήσεις που έθεσαν το πλαίσιο και στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Το επόμενο πρωί, τα συμπεράσματα την συνάντησης εργασίας παρουσιάστηκαν στην ομάδα των ευρωβουλευτών της χώρας μας και σε συνεργάτες τους σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα ακολουθήσει γραπτή έκθεση από το ΕΛΙΑΜΕΠ με τα κύρια συμπεράσματα από τις συζητήσεις του Brussels Forum, η οποία θα δημοσιευθεί από το ΕΛΙΑΜΕΠ και τη διαΝΕΟσις.