Στις 19-21 Μαΐου, η Έλενα Λαζάρου εκπροσώπησε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο Τελικό Συνέδριο του προγράμματος EPICON (EPICON Closing Summit) στο Βερολίνο της Γερμανίας. Το Συνέδριο σηματοδότησε την ολοκλήρωση της Τριμερούς Πρωτοβουλίας Διαλόγου μεταξύ Ευρώπης, Παλαιστινίων και Ισραηλινών (EPICON), η οποία υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Candid Foundation και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια του 2025 και του 2026, η πρωτοβουλία επεδίωξε να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ υποστηρικτών της ειρηνευτικής προοπτικής από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και Ευρωπαίων διαμορφωτών κοινής γνώμης. Στόχος ήταν η επαναξιολόγηση της πολιτικής πραγματικότητας στην περιοχή, η διερεύνηση ουσιαστικής, κοινής δέσμευσης προς μια δίκαιη πολιτική λύση, καθώς και η ανάπτυξη υλοποιήσιμων βημάτων για τη στήριξη αυτής της διαδικασίας από τα ευρωπαϊκά κράτη. Επιπλέον, η πρωτοβουλία στοχεύει στην κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία, μέσω ενός δομημένου διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εμπειρογνωμόνων, καθώς και φορέων χάραξης πολιτικής από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στο τελικό αυτό στάδιο, η συνάντηση συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες, ερευνητές και διαμορφωτές πολιτικής από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Τις εναρκτήριες ομιλίες εκφώνησαν ο Christophe Bigot, Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και ο Daniel Gerlach, Διευθυντής του Candid Foundation.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία EPICON είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Candid Foundation: https://www.candid-foundation.org/home/epicon

Δημοσίευση: 29/05/2026
Αναλυτές
Έλενα Λαζάρου Γενική Διευθύντρια