Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δρ. Απόστολος Σαμαράς συμμετείχε ως ομιλητής στη συνεδρία «Μουσική και Οπτικοακουστική Βιομηχανία» στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, που πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Δεκεμβρίου 2024, στην Πάτρα (Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών).
Στην εισήγησή του, με τίτλο: «Ανταγωνιστικότητα» και «πολιτιστική πολυμορφία» στις πολιτικές της ΕΕ για τον οπτικοακουστικό τομέα, παρουσίασε:
- Τη διαχρονική εξέλιξη της πολύπλοκης σχέσης ανάμεσα στις δύο αυτές έννοιες στο επίπεδο των πολιτικών που υιοθετεί και προωθεί η ΕΕ για τον κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα.
- Την ανάδειξη τυχόν συγκλίσεων και αντιθέσεων κατά την αλληλεπίδρασή τους.
- Τις προκλήσεις που επιφέρουν η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος και η άνοδος των ψηφιακών πλατφορμών.
Η παρουσίαση βασίστηκε στα ευρήματα μελέτης με τίτλο «Competitiveness in European Law» [συγγραφείς: Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου, Απόστολος Σαμαράς, Laia Comerma (ΕΛΙΑΜΕΠ), Αντώνιος Βλάσσης, Dealan Riga (Πανεπιστήμιο της Λιέγης)], η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου REBOOT που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Σκοπός της εισήγησης ήταν να γίνει σαφές πώς δύο σημαντικές έννοιες, η «ανταγωνιστικότητα» και η «πολιτιστική πολυμορφία», καθίστανται λειτουργικές στα κείμενα πολιτικής και τις κανονιστικές ρυθμίσεις της ΕΕ για τον οπτικοακουστικό τομέα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτικών που στοχεύουν στην εξισορρόπηση διαφορετικών πολιτικών προτεραιοτήτων που απορρέουν τόσο από τον οικονομικό όσο και από τον κοινωνικοπολιτικό και πολιτιστικό ρόλο των πολιτιστικών βιομηχανιών.