Στις 3 Οκτωβρίου η Δρ. Ρίτσα Παναγιώτου, Κύρια Ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση ειδικών (roundtable expert discussion)  στο Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB)  με θέμα «Διεύρυνση και Μεταρρύθμιση για την ΕΕ: μια γεωπολιτική αντίδραση;».

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών ευρωπαϊκών think tanks, οι οποίοι συζήτησαν κρίσιμα ερωτήματα όπως πως το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον επηρεάζει τη διεύρυνση, την ισορροπία μεταξύ διεύρυνσης και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, την πιθανή ανάγκη αλλαγών στις Συνθήκες της ΕΕ, και άλλα.

Στην εισήγηση της η Δρ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στις κρίσιμες πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και στον τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την πορεία της διεύρυνσης. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία think nea – New Narratives of EU integration του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συγκεκριμένα σε δύο σημαντικές μελέτες που προωθούν τον διάλογο σε αυτά τα θέματά, “The rise of radical right and Eurosceptic political forces and the impact on the EU’s enlargement policy” και “Europe’s overlooked allies: why the Western Balkans matter for EU defense readiness”.  Τέλος, συζήτησε τον μεταβαλλόμενο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή σε βάθος χρόνου και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα στο μέλλον, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το επερχόμενο Τρίο Προεδρίας Ιρλανδίας, Λιθουανίας και Ελλάδας.

Δημοσίευση: 13/10/2025
Έργα
48322Η Ρίτσα Παναγιώτου σε κλειστή συζήτηση ειδικών που διοργάνωσε το CIDOB
think nea | New Narratives of EU integration
Ιωάννης Αρμακόλας
Ana KrstinovskaΑλεξάνδρα ΒουδούρηΓιάννης ΑλεξανδρήςFrauke M. Seebass
Αναλυτές
Η Ρίτσα Παναγιώτου σε κλειστή συζήτηση ειδικών που διοργάνωσε το CIDOB
Ρίτσα Παναγιώτου Κύρια Ερευνήτρια, Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευρώπης