Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως αποτυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Νοέμβριο του 2024.
Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για τη νίκη του, τονίζοντας τη μακροχρόνια στρατηγική φύση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να ενισχύονται, υπό τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ. Ο Μητσοτάκης απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Trump να επισκεφθεί την Ελλάδα. Επιπλέον, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέστειλε επιστολή στον Trump, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια της, καθώς και ευχές για επιτυχία στα καθήκοντά του.
Επιπλέον, έξι Ελληνοαμερικανοί εκλέχθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, εκπροσωπώντας ισότιμα τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς —πιο συγκεκριμένα οι: Κρις Πάππας (Δημοκρατικός, Νιου Χαμσάιρ), Μάγκι Γκουντλάντερ (Δημοκρατική, Νιου Χαμσάιρ), Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική, Νεβάδα), Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα), Νικόλ Μαλλιωτάκη (Ρεπουμπλικανή, Νέα Υόρκη) και Μάικ Χαριδόπουλος (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα).
Στον τομέα της άμυνας, στις 14 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση με την οποία ενέκρινε πιθανή πώληση εξοπλισμού περαιτέρω υποστήριξης για κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ελλάδα, με εκτιμώμενο κόστος 160 εκατομμύρια δολάρια. Κύριος ανάδοχος για την πώληση θα είναι η General Electric, με έδρα το Evendale του Οχάιο.
Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ενόψει της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) ως μη μόνιμο μέλος, για τη διετία 2025/26. Οι διαβουλεύσεις εστίασαν σε ζητήματα λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ προτεραιότητα δόθηκε και σε παγκόσμιες προκλήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, η ασφάλεια των θαλασσών, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, την ψηφιακή ανθεκτικότητα και τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.
Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#