Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως αποτυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Απρίλιο του 2025.
Νέο διακομματικό νομοσχέδιο για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και της θαλάσσιας ασφάλειας κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Ρεπουμπλικανή βουλευτή της Νέας Υόρκης Nicole Malliotakis. Έτεροι εισηγητές του νομοσχεδίου είναι οι βουλευτές Thomas Kean Jr. (Ρεπουμπλικανός, Νιου Τζέρσεϊ), Dan Goldman (Δημοκρατικός, Νέα Υόρκη) και Josh Gottheimer (Δημοκρατικός, Νιου Τζέρσεϊ). Υπό τον τίτλο «Νόμος για την Συνεργασία στην Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και για τη Θαλάσσια Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ του 2025», το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και στη θεσμοθέτηση του σχήματος 3+1 —μιας στρατηγικής πρωτοβουλίας διαλόγου που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες— ως πλατφόρμας για μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία.
Έχοντας συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Donald Trump στο παρελθόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητά του να το πράξει ξανά αποτελεσματικά, τονίζοντας τις δυνατότητες για μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Breitbart News, στις 9 Απριλίου. Ο Trump αντέδρασε στη συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού και στα σχόλιά του σχετικά με μια πιθανή εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, δηλώνοντας «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος, εκτιμώ τα σχόλιά του». «Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με κάθε χώρα».
Σύμφωνα με το οικείο δελτίο Τύπου της 14ης Απριλίου, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοινώνει την ίδρυση παραρτήματός του στην Ουάσιγκτον, ενισχύοντας την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο γραφείο θα συνδράμει δυναμικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδύσεων. Η ίδρυση του παραρτήματος αποτελεί μία στρατηγική επιλογή που σχεδιάζεται και προετοιμάζεται από καιρό και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις ελληνοαμερικανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Όσον αφορά τις αμυντικές προμήθειες, το 12ετές εξοπλιστικό σχέδιο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους σχεδόν 28 δισ. ευρώ, έλαβε την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 16 Απριλίου, με άμεση προτεραιότητα να αποτελεί η αναβάθμιση των F-16 Block 50. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στην ελληνική και την αμερικανική πλευρά με στόχο να ξεπεραστούν οι οικονομικές διαφορές. Στον ΜΠΑΕ έχει προϋπολογιστεί δημοσιονομικός χώρος ενός δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των 38 μαχητικών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση από το 1,5 δισ. ευρώ της άτυπης αμερικανικής προσφοράς για τη μετατροπή των Block 50 σε Viper, με τους κατασκευαστές να υπογραμμίζουν ότι τα περιθώρια μείωσης της τιμής είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Σύμφωνα με τον Σταύρο Ιωαννίδη, καταγράφεται, ωστόσο, η βούληση τόσο της ελληνικής όσο και της αμερικανικής πλευράς για εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου, συναντήθηκε στις 16 Απριλίου 2025 με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου. Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και συζητήθηκε η διμερής συνεργασία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη στρατηγική της Ελλάδας όσον αφορά την εξωστρέφεια και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί υπεύθυνη δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αξιόπιστος εταίρος για το μέλλον της οικονομικής συνεργασίας και της γεωπολιτικής σταθερότητας.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, αποτελούμενη από 10 βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Vern Buchanan (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα), είχε στις 17 Απριλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Χατζηδάκης τόνισε πως «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και γίνεται ολοένα και περισσότερο μια οικονομία ευκαιριών για επενδύσεις και νέες δουλειές». «Ο συνδυασμός πολιτικής σταθερότητας και μείγματος οικονομικής πολιτικής ενισχύει ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα της χώρας» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#