Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Απρίλιο του 2024.

Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ενέκρινε την προμήθεια 35 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk στις 2 Απριλίου. Ως εκ τούτου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων να υπογράψει την επιστολή αποδοχής των ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος. Επίσης, στις 10 Απριλίου, έφτασε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η επιστολή αποδοχής των ΗΠΑ σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 —η Ελλάδα απέστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 20 F-35 τον Ιούνιο του 2022. Η άφιξη της επιστολής ξεκινά μια αντίστροφη μέτρηση 60 ημερών για την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει το πρώτο F-35 το 2028.

Από τις 15 έως τις 26 Απριλίου, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ η διμερής άσκηση με την ονομασία «STOLEN CERBERUS XI». Η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα αεροπορικής συνεργασίας, ρίψης εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, εκκένωσης τραυματιών (Medical Evacuation – MEDEVAC), καθώς και άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα. Η άσκηση θα συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 23 Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα το 2023, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξαν «σημαντικές αλλαγές» στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο. Η έκθεση περιλαμβάνει μια λίστα θεμάτων που σχετίζονται με τη μεταχείριση των μεταναστών, την αστυνομία και τη χρήση λογισμικού κατασκοπίας. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η έκθεση καταγράφει «χωρίς περαιτέρω έρευνα, καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, καμία από τις οποίες δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο».

Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#

Κατηγορίες: Όλες οι δημοσιεύσεις
Έργα
24123Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ: Σύνοψη Απριλίου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Διατλαντικό Περισκόπιο
Έλενα Λαζάρου
Γιώργος ΠαγουλάτοςΑθηνά Φατσέα
Αναλυτές
Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ: Σύνοψη Απριλίου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Έλενα Λαζάρου Κύρια Ερευνήτρια, Εξωτερική πολιτική, Ασφάλεια, Άμυνα και διατλαντικές σχέσεις
Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ: Σύνοψη Απριλίου από το Διατλαντικό Περισκόπιο
Αθηνά Φατσέα Βοηθός Ερευνήτρια, Project manager στο έργο Διατλαντικό Περισκόπιο