Η ετήσια έκθεση που συνέταξαν οι Έντα Γκέμι και Μπλεντάρ Φετά για το Δίκτυο Ειδικών για τη Διεθνή Μετανάστευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των μεταναστευτικών τάσεων στην Ελλάδα, των διαδικασιών ασύλου, των πολιτικών ένταξης και των νομοθετικών εξελίξεων στη χώρα, καλύπτοντας δεδομένα από όλο το 2023 και τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.
Η έκθεση εξετάζει τα χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα, το μέγεθος και τα κύρια κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά του, καθώς και τη συμμετοχή του στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις ροές των αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών που έχουν εισέλθει στην χώρα μέσω των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων. Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση, καθώς επίσης πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από σχετικά θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής συμπεριλαμβάνονται επίσης στην έκθεση.
Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελείται από έξι διαφορετικά κεφάλαια:
Το πρώτο κεφάλαιο παρέχει μια ευρεία επισκόπηση των πρόσφατων μεταναστευτικών τάσεων, βασισμένη στα στατιστικά δεδομένα τις συγκεκριμένης περιόδου, της σύνθεσης και των κύριων χαρακτηριστικών του μεταναστευτικού πληθυσμού, καθώς και της συμμετοχής του στην αγορά εργασίας.
Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με τους αιτούντες ασύλου και τους πρόσφυγες αξιολογώντας το μέγεθος, το δημογραφικό τους προφίλ και το νομικό τους καθεστώς. Καλύπτει επίσης τις αιτήσεις ασύλου, τη διαδικασία του Δουβλίνου, τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές, τις επιστροφές και τις επανεισδοχές, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες απέλασης, τις πολιτικές κράτησης, τις διαδικασίες ασύλου και τους ισχυρισμούς περί παράνομων επαναπροωθήσεων.
Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με την υποδοχή και την ένταξη των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα αναφέροντας συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα που εφαρμόζονται για την υποστήριξη της συγκεκριμένης ομάδας.
Το πέμπτο κεφάλαιο εξετάζει τα προγράμματα φιλοξενίας και τις ευρύτερες πολιτικές ένταξης για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στέγαση και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Το έκτο κεφάλαιο εστιάζει στις πολιτικές και νομοθετικές εξελίξεις, ασχολείται με τις διαδικασίες απόκτησης καθώς, καθώς και με finaëomena ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Μεταξύ 2023 και 2024, το μεταναστευτικό τοπίο της Ελλάδας διαμορφώθηκε σημαντικά από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, τις εξελισσόμενες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ ο ξένος πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε, αντισταθμίζοντας εν μέρει την απώλεια πληθυσμού, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση των προγραμμάτων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού και νομιμοποίησης, της εξωτερικής μετανάστευσης, της παράτυπης μετανάστευσης και των αιτήσεων ασύλου. Οι προκλήσεις αυτές δείχνουν τη πολύπλοκη αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτικών, ανθρωπιστικών και οικονομικών παραγόντων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις προσπάθειές της να διαχειριστεί την παράτυπη μετανάστευση, εξισορροπώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς εργασίας με τις υποχρεώσεις της βάσει του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση για την Ελλάδα εδώ (στα Αγγλικά).
Μπορείτε να διαβάσετε τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τη Διεθνή Μετανάστευση εδώ. (στα Αγγλικά).