Ο Μπλεντάρ Φετά ήταν καλεσμένος της Κάλλης Ζάραλη στην εκπομπή «ΣΥΝΟΡΑ» (ΕΡΤ3) όπου μίλησε για τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ σχετικά με την δικαστική μεταρρύθμιση που βρίσκετε σε εξέλιξη στην Αλβανία. Η συγκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ALGREE – Albania-Greece: Understanding. Connecting. Partnering. και θα είναι διαθέσιμη τίς επόμενες ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Στην συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ο Μπλεντάρ Φετά έδωσε έμφαση στην πρόοδο που έχει καταγραφεί από το 2016 στην Αλβανία, οπότε και ξεκίνησε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που οδήγησε στην δημιουργία του SPAK, το ειδικό δικαστικό σώμα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς “Πριν το 2016 κανείς δεν φανταζόταν ότι θα περνούσαν την πόρτα της δικαιοσύνης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι”, είπε χαρακτηριστικά ο Φετά, εστιάζοντας στα επιτεύγματα του SPAK, επισημαίνοντας όμως παράλληλα και τις προσπάθειες δυσφήμησής του που γίνονται τόσο από μέλη της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης που ελέγχονται από το συγκεκριμένο δικαστικό σώμα. Όπως επισήμανε ο Φετά, το SPAK είναι ο μόνος θεσμός που χαίρει της εμπιστοσύνης των Αλβανών, κάτι που πηγάζει από τη συμβολή του διεθνούς παράγοντα στη διαμόρφωση και λειτουργία του και όχι από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο δικαστικό σύστημα, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.
Σχετικά με τη διαχρονικό πρόβλημα της διαφθοράς στην Αλβανία και τις δεσμεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού για αντιμετώπισή του μέχρι το 2030 ο Φετά σημείωσε ότι η επίλυση των βαθιά ριζωμένων προβλημάτων απαιτεί συνεχή προσπάθεια και πολιτικό διάλογο, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται στην Αλβανία και πρόσθεσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό momentum, το οποίο θα πρέπει η αλβανική ηγεσία να εκμεταλλευτεί ώστε να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν παράδειγμα.
Σχετικά, τέλος, με τον αποδυναμωμένο ρόλο της ΕΕ στην άσκηση πίεσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ο Φετά αναφέρθηκε στη συζήτηση που διεξάγεται με αφορμή το πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την έμφαση που δίνεται στη γεωπολιτική συγκυρία που ενίσχυσε αυτή την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες αποτελούν τον μόνο μοχλό πίεσης για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην περιοχή και θα πρέπει να ενισχύσουν αυτή τους την ικανότητα, καθώς μάλιστα πολλοί παράγοντες προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια και να επηρεάσουν τις εξελίξει εις βάρος των Βρυξελλών.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ: