Σχολιάζοντας τις δύο επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία καθώς και του υπουργού Εξωτερικών, στα Τίρανα η Αλεξάνδρα Βουδούρη είπε στην Linda Karadaku ότι βλέπει «την εισαγωγή ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», καθώς – όπως φαίνεται- υπάρχει θέληση και από τις δύο πολιτικές ηγεσίες να θέσουν τις σχέσεις τους σε μια διαφορετική πορεία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Σχετικά με το ζήτημα της συμφωνίας επί της αρχής Ελλάδας – Αλβανίας να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είπε πως η Αθήνα θα ήθελε να αποφύγει το προηγούμενο του 2009, όταν η τότε συμφωνία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Η επίλυση του ζητήματος μέσω μιας διεθνούς επιδιαιτησίας δίνει σιγουριά στην Αθήνα ότι το αποτέλεσμα της θα γίνει σεβαστό, ενώ θα σταλεί ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία για το πώς η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Επιπρόσθετα, είπε ότι θα δώσει στην αλβανική πολιτική ηγεσία μια διέξοδο, καθώς το θέμα είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Τόνισε, ωστόσο, πως ήρθε η ώρα οι δυο κυβερνήσεις να

ξεκινήσουν να εξηγούν στη κοινή γνώμη τα υπερ και τα κατά μιας τέτοιας νομικής διαδικασίας, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι για παράδειγμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολίτες χρειάζεται να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της όποιας διαπραγμάτευσης, πριν και μετά την ολοκλήρωσή της.

Η συνέντευξη επικεντρώθηκε και στην εκ νέου ενεργοποίηση της Ελλάδας στα Βαλκάνια μέσω και της ειδικής απεσταλμένης της χώρας μας στην περιοχή, τις ανησυχίες αλλά και τον ρόλο που προτίθεται να αναλάβει η Αθήνα σχετικά με τις συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου καθώς και τις προοπτικές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 2023.

Δείτε τη συνέντευξη (μετά το 10: 07’) εδώ, στα αλβανικά.

Δημοσίευση: 25/12/2022 ABC News Albania
Αναλυτές
«Παρακολουθούμε την εισαγωγή ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις – Αλεξάνδρα Βουδούρη
Αλεξάνδρα Βουδούρη Ερευνήτρια, Δημοσιογράφος, ανάλυση ΜΜΕ, Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική