Aπό την 1η Σεπτεμβρίου το European Group of Ethics in Science and New Technologies (EGE), ένα από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά High Level Expert Groups της Ευρωπαϊκής Ένωσης “περνάει” σε ελληνικά χέρια.
Ο “δικός¨ μας Μιχάλης Κρητικός, ερευνητικός εταίρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικός σε ζητήματα υπεύθυνης καιτονομίας, ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής μετάβασης, αναλαμβάνει τον συντονισμό ενός ιδιαίτερα καθοριστικού Συμβουλευτικού Οργάνου που λειτουργεί δίπλα στον εκάστοτε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το EGE ιδρύθηκε αρχικά το 1991 από τον Πρόεδρο Jacques Delors. Από την ίδρυσή του, παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεξάρτητες συμβουλές υψηλής ποιότητας σε ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τα χρόνια, το πεδίο εφαρμογής της δράσης του επεκτάθηκε και πλέον εστιάζεται σε θέματα όπως οι απειλές και οι κοινωνικές προκλήσεις που εγείρουν επιδραστικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητη νοημοσυνη.
Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας επιλέγεται στη θέση του Γραμματέα του EGE, ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο στο πλαίσιο της ηθικής διακυβέρνησης των νέων τεχνολογιών, σε μια ιδιαίτερη μάλιστα κρίσιμη συγκυρία, όπου τα διλήμματα που θέτουν οι ψηφιακές τεχνολογίες γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα, ο Ευρωπαικος Κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη εισέρχεται σταδιακά σε εφαρμογή, ενώ διαμορφώνονται οι βασικές πολιτικές και νομοθετικές προτεραιότητες της Ένωσης για τα επόμενα 5 χρόνια.
Δημοσίευση:
13/09/24
|