O Γιώργος Παγουλάτος σχολίασε τα κρίσιμα ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ στη συζήτηση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020.

Για τις πολιτικές στο Μεταναστευτικό και την Ανατολική Μεσόγειο ο Παγουλάτος είπε:

Είναι σαφές πού στέκεται η Ευρώπη αξιακά από πλευράς ευρύτερων στόχων και επιδιώξεων. Το πρόβλημά τους είναι ότι αφορά πολιτικές που η Ευρώπη δεν έχει ισχυρή αποκλειστική αρμοδιότητα. Δεν έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει δηλαδή τις διαφωνίες των κρατών-μελών. Είναι δυο πολιτικές κατεξοχήν υποκείμενες στις αποφάσεις των κρατών-μελών, στις αποφάσεις ομοφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με συναίνεση μπορεί να προχωρήσουν και αυτή η συναίνεση δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, όσο υπάρχουν κράτη-μέλη που μπλοκάρουν μια κοινή λήψη απόφασης, όπως συμβαίνει με το μεταναστευτικό με τις χώρες του Βίσεγκραντ, οι οποίες έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στη κατανομή βαρών. Αυτό προκαλεί παραλυσία στην αποτελεσματικότητα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, αν αυτή στηρίζεται στη κατανομή βαρών.

Για τις δυσκολίες άσκησης κοινής εξωτερικής πολιτικής επισήμανε:

Έχουμε μια πολιτική στην οποία η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τις ωφέλειες μια κοινής δράσης. Αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θυμίζω, αυτοπροσδιορίστηκε ως γεωπολιτική επιτροπή. Είναι κατεξοχήν ένας τομέας στον οποίο η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή, όταν μπορεί να αθροίσει τις δυνάμεις των κρατών-μελών στο παγκόσμιο πεδίο, αλλά είναι επίσης και μια πολιτική στην οποία τα εθνικά συμφέροντα τείνουν να διαφοροποιούνται. Είναι μια πολιτική η οποία αποφασίζεται με ομοφωνία. Οι κυρώσεις κι αυτές απαιτούν ομοφωνία για να προκύψουν.

Για την πολιτική της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία είπε:

Η Ευρώπη αναγνωρίζει την Τουρκία ως μια χώρα με την οποία γειτνιάζουμε άρα αναπόφευκτα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συμβίωσης με αυτήν. Αυτός ο τρόπος συμβίωσης περνά από τη λογική και της ανάσχεσης της επεκτατικότητάς της, αλλά και της δέσμευσής της –αυτού που λέμε engagement της Τουρκίας- σε μια εταιρική σχέση με την Ε.Ε. η οποία θα στηρίζεται σε κανόνες, σε ένα πλαίσιο καλής συμπεριφοράς και θα περιέχει και τις κυρώσεις σε περίπτωση απόκλισης από αυτήν τη συμπεριφορά.

Για την ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό ο Παγουλάτος είπε:

Η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό είναι μια σωστή πολιτική:

– Έχει τις αρχές που πρέπει να έχει μια πολιτική μετανάστευσης.

– Διαχωρίζει ανάμεσα στις νόμιμες εισόδους και στις παράνομες ή παράτυπες.

– Έχει μια λογική προστασίας των συνόρων.

– Έχει μια λογική οδού διευκόλυνσης της ενσωμάτωσης για όσους εισέρχονται νόμιμα και μάλιστα μια προτεραιοποίηση της ενσωμάτωσης.

Η εύκολη λύση είναι να πεις «build walls» και να έχεις την ψευδαίσθηση ότι έτσι έχεις λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Η πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πραγματική πολιτική αντιμετώπισης της μετανάστευσης και του προσφυγικού σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να ενοποιήσει τη δυνατότητά της, να την ασκεί με ενιαίο τρόπο, με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εσωτερική συνοχή.

Για την οικονομία και τον κατώτατο μισθό επισήμανε:

Η Ευρώπη έχει μια παράδοση κατώτατου μισθού. Οι περισσότερες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μια παράδοση ως προς αυτό κι αν δεν έχουν, με την έννοια του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού, τον εφαρμόζουν εν τοις πράγμασι. Είναι σημαντικό προφανώς σε ποιο επίπεδο προσδιορίζεται ο ελάχιστος κατώτατος μισθός, αλλά το να υπάρχει, τόσο για αναπτυγμένες οικονομίες, όσο για τη κοινωνική οικονομία της αγοράς είναι όχι μόνο επιθυμητό, αλλά είναι κι απολύτως συμβατό με την λογική της ανάπτυξης, του ανταγωνισμού, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Το κράτος είναι το τελευταίο οχυρό προστασίας όχι μόνο των αδυνάτων αλλά και της αντιμετώπισης της συστημικής αποσταθεροποίησης. Οι δυο τελευταίες απανωτές κρίσεις, του 2008 και σήμερα με τη πανδημία, μας θυμίζουν ότι το κράτος πρέπει να πάρει το ρόλο που είναι απαραίτητος στη ρύθμιση των αγορών. O δημόσιος ρυθμιστικός έλεγχος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς προφανώς να εκτοπίζει το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που άλλωστε είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς τις τελευταίες δεκαετίες.

Συνέντευξη για το θέμα έδωσε ο Γιώργος Παγουλάτος στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Βουδούρη. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ

Δημοσίευση: 17/09/20 | State of the European Union 2020 - 9.84
Αναλυτές
Γιώργος Παγουλάτος
Γιώργος Παγουλάτος Πρέσβης στον Ο.Ο.Σ.Α., Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών