Καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού των πολιτών της ΕΕ αυξάνεται και τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν, υπάρχει αισιοδοξία πως οι οικονομίες μπαίνουν σε τροχιά ανάκαμψης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα δεδομένα για να επιβεβαίωσουμε τη διάχυτη αισιοδοξία.

Προκειμένου να διερευνήσουμε τις προοπτικές της οικονομίας χρησιμοποιούμε τα στοιχεία τάσεων κινητικότητας της Google. Τα στοιχεία αυτά περιέχουν υπο-δείκτες όπως η επισκεψιμότητα σε χώρους λιανικού εμπορίου ή ταξιδιωτικούς κόμβους. Κατά την περίοδο της πανδημίας τα στοιχεία κινητικότητας της Google τροφοδότησαν υποδείγματα προβλέψεων για τη μετάδοση του ίδιου του ιού, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και από την Παγκόσμια Τράπεζα, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς για οικονομικές προβλέψεις.

Στο διάγραμμα, παρουσιάζεται η ποσοστιαία μεταβολή της κινητικότητας σε σχέση με την προ-covid εποχή. Ο δείκτης αποτελεί τον μέσο όρο τριών επιμέρους δεικτών της Google για την ίδια περίοδο: συγκεκριμένα περιλαμβάνει την επισκεψιμότητα σε χώρους λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας, μετακινήσεις σε κόμβους μεταφορών και μετακινήσεις σε χώρους εργασίας. Τα στοιχεία που παρατίθενται αφορούν εννέα Ευρωπαϊκές χώρες από το ξεκίνημα της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 έως τις 18 Ιουνίου του 2021.

Οι χρονοσειρές επιβεβαιώνουν ότι με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την έλευση των καλοκαιρινών μηνών, οι μετακινήσεις έχουν σταδιακά αυξηθεί. Παρότι, η ίδια τάση είχε παρατηρηθεί και πέρυσι το καλοκαίρι, παρατηρούμε πως η αύξηση φέτος είναι σημαντικά υψηλότερη από τον περασμένο Ιούνιο. Δεδομένου ότι φέτος έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια κατά του ιού, η προσδοκία είναι ότι την αύξηση αυτή δεν θα ακολουθήσει η πτώση που παρατηρείται στο διάγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μετά, όταν με το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιβλήθηκαν ξανά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας.

Τα στοιχεία κινητικότητας της Google μας επιτρέπουν να στοιχειοθετήσουμε μια πρώτη εικόνα για την οικονομική δραστηριότητα προτού τα επίσημα δεδομένα να είναι διαθέσιμα. Παρότι ο σύνθετος δείκτης κινητικότητας δεν επιβεβαιώνει ακόμα την επιστροφή σε ρυθμούς κινητικότητας προ-πανδημίας, η εικόνα που έχουμε δείχνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες οικονομίες, έχουν μπει σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας μεγαλύτερη κινητικότητα από πέρυσι την ίδια περίοδο.

Κατηγορίες: Όλες οι δημοσιεύσεις
Αναλυτές
Δημήτρης Χ. Κατσίκας Κύριος Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ, Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
In focus – Έχει μπει η ΕΕ σε τροχιά ανάκαμψης; Ενδείξεις από τα στοιχεία κινητικότητας της Google
Απόστολος Φασιανός Ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας