Παναγής Παναγιωτόπουλος
Κύριος Ερευνητής, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΟ Παναγής Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1971 στο Παρίσι. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κοινωνιολογία στην École des hautes études en sciences sociales με τον Michel Wierviorka και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre με τον Etienne Balibar. Υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Από το 2006 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο είναι Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο την Κοινωνιολογία και διευθυντής του Τομέα Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας .
Έχει ασχοληθεί με την κοινωνιολογία του εγκλεισμού των Ελλήνων κομμουνιστών και την μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης-αφανισμού, με την ηθική των κομμουνιστικών κομμάτων, τη φαινομενολογία και την κοινωνιολογία της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας, τη δυναμική του κοινωνικού και πολιτισμικού εκσυγχρονισμού στη Μεταπολιτευτική περίοδο καθώς και τις εμπειρίες διαχείρισης των τεχνολογικών καταστροφών στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: Το Γεγονός. Βαναυσότητα πόλεμος και πολιτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου (επανεκόθηκε από τις εκδόσεις Οξύ το 2021), Τεχνολογικές καταστροφές και πολιτικές του κινδύνου. Παλινδρομήσεις του κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα 1947-2000 (εκδόσεις Πόλις) από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί σε συνεπιμέλεια με τον Βασίλη Βαμβακά το συλλογικό έργο Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό. Με τον Βασίλη Βαμβακά είχε επίσης επιΜέληθεί την έκθεση «GR80s- Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», έχει επιΜέληθεί μαζί με τον Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο το συλλογικό έργο Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism που εκδόθηκε το 2020 από το Palgrave Macmillan. Το 2021 κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις Επίκεντρο το βιβλίο του Περιπέτειες της μεσαίας τάξης. Κοινωνιολογικές καταγραφές στην Ελλάδα της ύστερης Μεταπολίτευσης. Το 2018 επιμελήθηκε την ελληνική έκδοση της Ομιλίας του Εμμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μελάνι.