Νικόλαος Σαμπάνης

Νικόλαος Σαμπάνης

Κύριος Ερευνητής Εξωτερικού, Ασφάλεια και Εξωτερική Πολιτική, Μετανάστευση sambanis@sas.upenn.edu

Ο Νικόλας Σαμπάνης είναι διακεκριμένος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής του εργαστηρίου Identity & Conflict στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις Η.Π.Α.

Γράφει για συγκρούσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων, που παίρνουν διάφορες μορφές, από καθημερινές μορφές διακρίσεων και προκατάληψης, έως βίαιες συγκρούσεις και εμφύλιους πολέμους. Με τον Michael Doyle, δημοσίευσε το Making War and Building Peace (Princeton University Press, 2006), την πρώτη ποσοτική ανάλυση της αποτελεσματικότητας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών μετά το τέλος εμφυλίων πολέμων. Είναι συν-συγγραφέας του Breaking the Conflict Trap: Civil War and Development Policy (Παγκόσμια Τράπεζα, 2003) ένα βιβλίο που ξεκίνησε μια μεγάλη ερευνητική ατζέντα για την οικονομική ανάλυση της πολιτικής βίας. Με τον Paul Collier, σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο ερευνητικό έργο πολλαπλών χωρών με μικτές μεθόδους (ποσοτικές και ποιοτικές) που διερευνά αιτίες εμφυλίου πολέμου σε ένα δίτομο βιβλίο, Understanding Civil War: Evidence and Analysis (World Bank, 2005).

Τα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων επιστημονικών περιοδικών, στο American Political Science Review, International Organization, American Journal of Political Science, World Politics, Science, και Proceedings of the National Academy of Sciences. Η πρόσφατη έρευνά του διερευνά θέματα σχετικά με την μετανάστευση και εξετάζει τρόπους μείωσης των συγκρούσεων μεταξύ γηγενών πληθυσμών και μεταναστών.

Ο Νικόλας Σαμπάνης έχει διδάξει στο Yale (2001-2016) και στο Penn (2016-σήμερα). Στο Penn, ίδρυσε το εργαστήριο Identity & Conflict (PIC Lab), ένα διεπιστημονικό εργαστήριο που εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με διενέξεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Τα θέματα του τρέχοντος ενδιαφέροντος στο εργαστήριο είναι οι επιπτώσεις της εξωτερικής παρέμβασης στην οικοδόμηση της ειρήνης μετά τον εθνοτικό πόλεμο, η ανάλυση της βίαιης κλιμάκωσης των αποσχιστικών κινημάτων, η προκατάληψη έναντι σε μειονοτικών ομάδων, και η ανάλυση τρόπων ενσωμάτωσης μεταναστευτικών πληθυσμών.

loading..
loading..
loading..
loading..
loading..
loading..