- Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε όλο τον κόσμο (π.χ. στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βραζιλία και την Τουρκία) έχουν αρχίσει να σχηματίζουν συμμαχίες ενάντια σε αυταρχικούς και ανελεύθερους ηγέτες.
- Η καθιέρωση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία το 2018 έκανε τα πολιτικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθώς θα χρειαζόταν 50+1% για να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές.
- Από τον Μάιο του 2018, πρώτα τέσσερα και τώρα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης σχημάτισαν τη λεγόμενη “Συμμαχία Μιλλέτ [του Έθνους]”- σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τη Συμμαχία πολύ μπροστά από την κυβερνητική συμμαχία AKP-MHP.
- Το 2019, οι υποψήφιοι της Συμμαχίας Μιλλέτ κατάφεραν να κερδίσουν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
- Τον Μάιο του 2022, η Συμμαχία Μιλλέτ δημοσίευσε δέκα σαφείς, βασισμένες σε αξίες αρχές, που κυμαίνονται από την απαγόρευση των διακρίσεων, την ελευθερία του Τύπου, της θρησκείας και της σκέψης μέχρι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
- Τα κόμματα της Συμμαχίας Μιλλέτ δεν έμειναν στην ιστορία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών στο παρελθόν, αλλά θα το κάνουν τώρα;
- Σε θέματα όπως το κουρδικό ζήτημα ή οι πρόσφυγες, η Συμμαχία Μιλλέτ είναι συχνά πιο σκληρή και πιο αυταρχική από την κυβέρνηση.
- Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση και ο υποψήφιος που προτείνει η Συμμαχία Μιλλέτ θα είναι περισσότερο καθοριστικά για τις εκλογές από μια συζήτηση για τις αξίες.
- Η Τουρκία δεν έχει να επιλέξει ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, αλλά μάλλον ανάμεσα σε διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι.
To Policy brief υπογράφει ο Ekrem Eddy Güzeldere, Κύριος Ερευνητής Εξωτερικού στο Πρόγραμμα Τουρκίας.
Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).