
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) συμμετείχε στο συνέδριο «European Union in International Affairs (EUIA) 2025 Conference» (21-23/5) με το πάνελ «Cultural governance and EU external relations: The case of European film», υπό τον συντονισμό της Laia Comerma, μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας στο Vrije Universiteit Brussel, και υπό την οργάνωση της Ευαγγελίας Ψυχογιοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Κύριας Ερευνήτριας στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
- Ο Απόστολος Σαμαράς, Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσίασε την κοινή εργασία των Α. Σαμαρά, Ε. Ψυχογιoπούλου και Α. Κάνδυλα, με τίτλο: «Governing Culture through Enlargement: Audiovisual Cooperation in the EU Enlargement Agenda». Ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιεί τη συνεργασία στον οπτικοακουστικό τομέα ως ρυθμιστικό και χρηματοδοτικό εργαλείο και μέσο πολιτιστικής διακυβέρνησης στις εξωτερικές της σχέσεις με τις υποψήφιες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ΕΕ.
- Η Mafalda Dâmaso, Ερευνήτρια στο Erasmus University, παρουσίασε την κοινή εργασία των Α. Βλάσση, M. Dâmaso, K. Hiltunen, P. Bissot και Houard, με τίτλο: «International Promotion of the European Film Industry: National Institutional Practices in Denmark, Finland and France in an Evolving Technological Architecture». Υποστήριξε ότι, παρά την πρόσφατη στροφή της ΕΕ προς τις πολιτιστικές σχέσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν οι κύριοι παράγοντες για την προώθηση των οικείων κινηματογραφικών βιομηχανιών τους διεθνώς μέσω της δημιουργίας ταμείων και διαφόρων μηχανισμών στήριξης.
- Tuuli Lähdesmäki, Επικ. Καθηγήτρια στο University of Jyväskylä, παρουσίασε την κοινή εργασία των T. Lähdesmäki, M. Dâmaso, K. Hiltunen, M. Behlil, Elif Akçalı, και R. Doğu Erdede, με τίτλο: «European Film Festivals – Balancing and Harnessing the Ambiguity of Competitiveness and Public Diplomacy». Εξέτασε πώς οι στόχοι της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και της ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών γίνονται κατανοητοί και αντιμετωπίζονται από τους διοργανωτές των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
- Η Ευαγγελία Ψυχογιoπούλου παρουσίασε την κοινή εργασία των Ε. Ψυχογιοπούλου, Ά. Κανδύλα και L. Comerma, με τίτλο: «The EU’s external audiovisual policy with developed countries: Trade and audiovisual cooperation strategies». Κατέδειξε πώς οι προσπάθειες της ΕΕ να συνδέσει το εμπόριο, τον πολιτισμό και την οπτικοακουστική συνεργασία σε οικονομικές και άλλες συμφωνίες με ανεπτυγμένες χώρες δεν είχαν συνέχεια, με περιορισμένο αντίκτυπο και ανεπαρκείς δεσμεύσεις.
Η Caterina Carta, Καθηγήτρια Έρευνας στο Brussels School of Governance, προσέφερε διεισδυτικά σχόλια επί των παρουσιάσεων. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκομένων.
Οι παρουσιάσεις βασίστηκαν σε έρευνα που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REBOOT (Horizon Europe).
Περισσότερα για το έργο REBOOT: https://thereboot-project.eu/