Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση, μετατρέποντας το σύστημα σε προεδρικό. Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ. Θάνος Ντόκος και ο Ερευνητής και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ, Δρ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης απαντούν σε τέσσερις ερωτήσεις.
Που μπορεί να αποδοθεί η συνεχιζόμενη επιτυχία του AKP;
Θάνος Ντόκος: Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί καθώς η δημιουργία μιας νέας μεσαίας τάξης συνέβαλλε τα μέγιστα στην πολυετή πολιτική κυριαρχία του ΑΚΡ. Συμπληρωματικό ρόλο έπαιξε και η ιδεολογική κυριαρχία του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης σε τμήματα της τουρκικής κοινωνίας αλλά και η αδυναμία της –κεμαλικής- αντιπολίτευσης να αποτελέσει πόλο έλξης για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και να εκμεταλλευτεί τη φυσιολογική φθορά ενός κόμματος που έχει παραμείνει για 13 χρόνια στην εξουσία.
Ιωάννης N. Γρηγοριάδης: Μπορεί να αποδοθεί σε οικονομικούς λόγους, καθώς και στην ιδεολογική κυριαρχία του επί των συντηρητικών μουσουλμανικών στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας.
Τι σημαίνει η απόφαση του HDP να είναι υποψήφιο ως κανονικό κόμμα διακινδυνεύοντας να μην φτάσει στο 10%;
Θάνος Ντόκος: Τολμηρή, πλην όμως αναμενόμενη μετά τις επιδόσεις (9,77% των ψήφων) του Προέδρου του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στις προεδρικές εκλογές. Κίνηση υψηλού ρίσκου αφού είτε περάσει το όριο του 10%, είτε όχι, το αποτέλεσμα θα είναι ένας πολιτικός σεισμός (διαφορετικού είδους για κάθε περίπτωση) για την Τουρκία.
Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης: Αποτελεί μια θαρραλλέα και ριψοκίνδυνη επιλογή η οποία αν δικαιωθεί μπορεί να μετατρέψει το κόμμα σε καταλυτικό παράγοντα του τουρκικού πολιτικού συστήματος.
Επηρεάζει η πρόσφατη εκλογή του Ακιντζί τον προεκλογικό πολιτικό λόγο στην Τουρκία;
Θάνος Ντόκος: Όχι. Ο Ραούφ Ντενκτάς είχε την ικανότητα να κινητοποιεί (με αρνητικό τρόπο) τα τουρκικά πολιτικά κόμματα αλλά εδώ και αρκετά χρόνια το εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι αρκετά περιορισμένο.
Ιωάννης N. Γρηγοριάδης: Ελάχιστα έως καθόλου, εδώ και πολλά χρόνια το Κυπριακό και η Κύπρος έχουν πάψει να αποτελούν μείζον ζήτημα στην εσωτερική τουρκική πολιτική σκηνή.
Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών;
Θάνος Ντόκος: Το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πολιτική σταθερότητα (ή ή έλλειψη αυτής) στην Τουρκία ενδιαφέρει πάντοτε την Ελλάδα, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί και η (χαμηλή μεν αλλά…) πιθανότητα εξαγωγής μιας εσωτερικής κρίσης.
Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης: Οι διμερείς διαφορές απουσιάζουν από την προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο η πορεία της τουρκικής δημοκρατίας απασχολεί εκ των πραγμάτων την Ελλάδα. Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν ορόσημο για την πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας, καθώς συνδέονται με την πιθανή αναθεώρηση του συντάγματος της Τουρκίας.