Το 4ο Συνέδριο Στρατηγικές Συναντήσεις της Μεσογείου (RSMed – Rencontres Stratégiques de la Méditerranée), που διοργανώθηκε από το Μεσογειακό Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών (FMES – Fondation Méditerranéenne d’Études Stratégiques), πραγματοποιήθηκε στις 8–9 Οκτωβρίου 2025, στο Palais Neptune, στο Τουλόν της Γαλλίας. Συγκεντρώνοντας περισσότερους από 70 ομιλητές από 25 χώρες και σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες, η φετινή διοργάνωση αποδείχθηκε μία από τις πιο επιδραστικές μέχρι σήμερα. Το RSMed 2025 επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως σταυροδρόμι στρατηγικής ανάλυσης, ενισχύοντας τη συνεργασία και την κατανόηση σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον και σε μια περίοδο αυξανόμενης γεωπολιτικής πολυπλοκότητας.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν οι Στρατηγικές Αντιπαλότητες και οι Δυναμικές των Παγκόσμιων Δυνάμεων στη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Το συνέδριο ένωσε ειδικούς από το διπλωματικό πεδίο, την άμυνα, τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία, με στόχο την ανάλυση του μεταβαλλόμενου ρόλου των μεγάλων δυνάμεων, των περιφερειακών εντάσεων, της ναυτικής ασφάλειας, της ευρωπαϊκής άμυνας και της πολιτικής διαστήματος.

Η Δρ. Έλενα Λαζάρου συμμετείχε ως ομιλήτρια στο πάνελ για τις Αντιπαλότητες των Μεγάλων Δυνάμεων, που διεξήχθη στις 9 Οκτωβρίου. Το πάνελ ανέδειξε τις στρατηγικές προσεγγίσεις και την άσκηση επιρροή και δύναμης των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κρατών, και συντονίστηκε από τον Pascal Ausseur, Διευθυντή του FMES.

Στην παρέμβασή της, η Δρ. Λαζάρου εστίασε στα μέσα που διαθέτουν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη για να ενισχύσουν τη δύναμη και την επιρροή τους σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων και φθίνουσας εμπιστοσύνης στον πολυμερισμό, επισημαίνοντας τη σημασία των συμμαχιών εκτός ΕΕ και των στρατηγικών συνεργασιών εντός αυτής, με ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι:

  • Oksana Antonenko, Καθηγήτρια στο European University Institute
  • Maya Kandel, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια στο Sorbonne Nouvelle University Paris 3 (CREW)
  • Pierre-Antoine Donnet, Διευθυντής Σύνταξης του Asia Magazine και του Asialyst.com
  • Bruno Dupré, Πολιτικός Σύμβουλος για τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)

 

 

Δημοσίευση: 16/10/2025
Αναλυτές
Έλενα Λαζάρου Γενική Διευθύντρια