Ποιο είναι το κορυφαίο αγαθό που εξάγεται σε αξία μεταξύ των υποπεριφερειών της Μεσογείου; Η σειρά αυτή ολοκληρώνεται εξετάζοντας το είδος των αγαθών που διακινήθηκαν εντός της Μεσογείου το 2022.

Για το Λεβάντε, τα χημικά προϊόντα ήταν η κορυφαία εξαγωγή σε αξία που απεστάλη σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ και σε χώρες της Μεσογείου που ανήκουν στην EEΓια τη Βόρεια Αφρική, αυτό ήταν τα ορυκτά καύσιμα και συναφή προϊόντα. Τα ορυκτά καύσιμα αναδείχθηκαν επίσης ως η κορυφαία εξαγωγή σε αξία που απεστάλη στο Λεβάντε από ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ και χώρες της Μεσογείου που ανήκουν στην EE. 

Σημείωση: Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την Alma Economics με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της βάσης δεδομένων UN Comtrade. Λόγω ελλιπών στοιχείων για το 2023, διεξάγουμε την ανάλυσή μας μέχρι το 2022. Στις οριζόντιες γραμμές αναφέρονται οι υποπεριφέρειες που εξάγουν τα προϊόντα που παρουσιάζονται στον πίνακα (χώρες αναφοράς). Οι μεσογειακές υποπεριφέρειες ορίζονται ως εξής: Λεβάντες (Ισραήλ, Λίβανος, Κράτος της Παλαιστίνης, Συρία), Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο, Τυνησία), Ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Τουρκία) και ΕΕ-Μεσόγειος (Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Ισπανία). Η Αλγερία, η Λιβύη και η Συρία αποκλείονται από την παρούσα ανάλυση λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων. 

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εξερευνήσετε δεδομένα σχετικά με τη Μεσόγειο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mgi.online.