• Παρά τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, υπό την ηγεσία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν έχει καταφέρει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Τουρκίας έναντι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του οποίου ηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας διαφόρων διαπλεκομένων λόγων.
  • Ο μετασχηματισμός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο ρυθμός της και τα όριά της θα δείξουν τον βαθμό στον οποίον τα πολιτικά κόμματα  είναι πιθανό να αλλάξουν υπό απολυταρχικά καθεστώτα. Η εξέταση αυτής της αλλαγής, συγκεκριμένα για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας, μπορεί να επιτευχθεί εστιάζοντας σε τρία ζητήματα: α) Πώς και προς ποια κατεύθυνση έχει όντως αλλάξει το κόμμα, σε ό,τι αφορά τα στελέχη του από την ηγεσία ως τη βάση, β) Τι λέει για την αλλαγή των στελεχών του και για τα βασικά προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ιδίως για την οικονομία, γ) Τι λέει για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τη θέση της στον κόσμο.
  • Οι αλλαγές των ηγετικών στελεχών, που έκανε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν επιτρέπουν στο κόμμα να έχει αρμονία στον λόγο του. Αυτό, μολονότι λογίζεται ως πλούτος, μπορεί με κάποιον τρόπο να ευνοεί την κακοφωνία. Αυτό δεν παρατηρείται μόνο στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
  • Την τελευταία δεκαετία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όπως προχώρησε σε οργανωτικό επίπεδο, έχει σημειώσει προόδους και στο επίπεδο της εσωτερικής πολιτικής. Ίσως πλέον το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να είναι σε θέση να συζητάει και να συνδιαλέγεται, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης πολύ σημαντικών ζητημάτων, όπως του κουρδικού ζητήματος ή της σχέσης θρησκείας και κράτους.
  • Είναι πολύ σημαντικό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνο να οργανωθεί και να εκφράσει τις απόψεις του και εκτός της τουρκικής επικράτειας, αλλά και να κατοχυρώσει τη θέση του διεθνώς. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να γίνει ένα κόμμα σύγχρονο, που θα λειτουργεί τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό.

Το κείμενο υπογράφει ο Ahmet Erdi Öztürk, Ερευνητής Εξωτερικού στο Πρόγραμμα Τουρκίας. Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).