• O Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος θα επιδράσει ριζικά στην διεξαγωγή του πολέμου παγκοσμίως στο μέλλον.
  • Προ του πολέμου εκτιμήσεις υποτίμησαν την επίδραση της εθνικής ταυτότητας των Ουκρανών και της παρεπόμενης ‘θέλησης να πολεμήσουν’.
  • Δορυφόροι Starlink, drones και έξυπνα κινητά ενδυνάμωσαν το ουκρανικό πεζικό και ενίσχυσαν την διακλαδικότητά του με το πυροβολικό.
  • Στην θάλασσα, ρωσικά πλοία αποδείχθηκαν ευάλωτα σε πυραυλικές επιθέσεις λόγω πεπαλαιωμένης κατασκευής και συστημάτων. Στον αέρα οι αεροπορίες και των δύο πλευρών περιορίστηκαν από εκτενή συστήματα αεράμυνας.
  • Στην ξηρά η ανεπαρκής ποσότητα καλά εκπαιδευμένου πεζικού επηρέασε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και των δύο πλευρών. Στην ρωσική πλευρά, η έλλειψη εξέλιξης στην κατασκευή αρμάτων μάχης κατέστησε άρματα και πληρώματα υπερβολικά ευάλωτα. Ο ‘Μεγάλος Πόλεμος’ έφτασε στα όρια την ικανότητα των δύο πλευρών να προμηθευτούν πυρομαχικά ακριβείας.
  • Οι Έλληνες διαμορφωτές αποφάσεων της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αξιολογήσουν, καθώς και να διαμορφώσουν τις εκτιμήσεις της Τουρκίας για την θέληση της Ελλάδας να πολεμήσει. Απαιτείται εκτεταμένη εκπαίδευση και αναδιοργάνωση, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις στο πεδίο του ISR/OSINT. Παρωχημένα οπλικά συστήματα πρέπει να αντικατασταθούν. Επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών ακριβείας πρέπει να εξασφαλισθούν είτε μέσω προμηθειών είτε μέσω διεθνών συμμαχιών. Πρέπει να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των κληρωτών και των εφέδρων.

Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφει ο Αντώνης Καμάρας, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).