Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, κινεζικές εταιρείες έχουν εξαπολύσει ένα κύμα εξαγορών σε πολλούς τομείς της Γερμανικής οικονομίας. Η συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών στην οικονομία της Γερμανίας εκτείνεται από την αυτοκινητοβιομηχανία ως τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις υποδομές μεταφορών, τη λιανική καθώς και τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Αυτή η δυναμική των οικονομικών σχέσεων Κίνας – Γερμανίας έχει δημιουργήσει τόσο για το Πεκίνο όσο και για το Βερολίνο ένα μείγμα αμοιβαίας εξάρτησης και προκλήσεων σε διάφορα πεδία πολιτικής.

Ενώ το διμερές εμπόριο διευρύνεται υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η έκθεση της Γερμανικής οικονομίας στην Κίνα απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια και ενισχυμένη ικανότητα ελέγχου των κινεζικών επενδύσεων σε ορισμένους τομείς. Το τελευταίο τμήμα της παρούσας μελέτης ασχολείται με την πιθανότητα μεταβολής της πολιτικής για τις σινο-γερμανικές οικονομικές σχέσεις, ως συνέπεια της αποχώρησης της  καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου του 2021.

Το κείμενο πολιτικής υπογράφει ο Δρ. Jens Bastian, Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ (στα Αγγλικά).