– Αντιμέτωποι με το μέλλον της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία εμπλέκονται σε ένα περίπλοκο διπλωματικό παίγνιο σχετικά με την ασφάλεια, την ισχύ και τα όρια της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην Ευρώπη.

– Η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, παρά την έντονη δημόσια ρητορική. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται έναν κοινό στόχο για την αποτροπή ενός πολέμου βραχυπρόθεσμα και την επίτευξη συνεννόησης με τη Ρωσία μακροπρόθεσμα.

– Η ΕΕ δεν είναι πρωταγωνιστής, αλλά ούτε και εκτός τραπεζιού των διαπραγματεύσεων. Παίζει σημαντικό ρόλο μέσω της αποτροπής και της διπλωματίας σε διάφορα φόρα, ενώ η Γαλλία αναβαθμίζει σταθερά τη γεωπολιτική της θέση και επιδιώκει ένα modus vivendi με τη Ρωσία.

– Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την ουκρανική κρίση και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Η παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς στην Ουκρανία αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Το ίδιο και οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με στόχο την αναβάθμιση της δικής της θέσης στο ΝΑΤΟ.

Το Policy brief υπογράφει ο Γιώργος Ν. Τζογόπουλος, Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).