H ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης σηματοδότησε το τέλος ενός φιλόδοξου και πρωτοποριακού για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα εγχειρήματος διαβουλευτικής δημοκρατίας. Στο δεύτερο αυτό συλλογικό κείμενο αποτίμησης της Διάσκεψης που εκδίδεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το Ίδρυμα Hanns Seidel αναλύονται τα βασικά της αποτελέσματα και η επόμενη μέρα.

Απαντώντας σε μια σειρά παρόμοιων ερωτήσεων, ζητήθηκε από ακαδημαϊκούς και μέλη Τhink Τanks, που είχαν άμεση εμπλοκή στις διεργασίες της Διάσκεψης, να τοποθετηθούν επί των βασικών προκλήσεων που αυτή ανέδειξε και τις προοπτικές συμπερίληψης ενός διαβουλευτικού στοιχείου στο πολιτικό σύστημα της Ένωσης.

Ο Sergio Fabbrini (LUISS Guido Carli) διερευνά τα όρια και τις σχέσεις της δημοκρατικής διαβούλευσης με την κρατική κυριαρχία σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Kalypso Nicolaidis (EUI) τονίζει τη σημασία αντίστοιχων εγχειρημάτων για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η Noelle OConnel (European Movement Ireland) εξηγεί γιατί θεωρεί αναπόφευκτη την ενίσχυση του διαβουλευτικού στοιχείου στον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. O Γιώργος Παγουλάτος (ΕΛΙΑΜΕΠ) τονίζει τους τρόπους με τους οποίους εγχειρήματα όπως η Διάσκεψη συμβάλλουν στην αντιμετώπιση εγγενών δημοκρατικών ελλείψεων και αδυναμιών του Ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Τέλος, η Paola Severino  (LUISS Guido Carli) θεωρεί ότι η Διάσκεψη αποτέλεσε ιστορικό σημείο καμπής στις σχέσεις της Ένωσης με τους πολίτες.

Διαβάστε την ανάλυση εδώ (στα Αγγλικά).

Το συλλογικό κείμενο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση “Δημοκρατία και Νεολαία“, που έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2023.