Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ενεργοποιήσει μια σειρά από σχήματα σχετικά με τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη. Τα περισσότερα καθιερωμένα φόρα γνώμης δημοσίευσαν επικρίσεις κατά της Γερμανίας επειδή φέρεται να εξαρτάται από τη Ρωσία και να απειλεί το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας με το να διστάζει όταν απαιτείται αποφασιστική δράση. Τα ακόλουθα σημεία επαναφέρουν ορισμένα στοιχεία στη συζήτηση:

  • Ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρωτίστως το αποτέλεσμα της γερμανορωσικής αντιπαλότητας.
  • Ο πόλεμος είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών μιας καθιερωμένης δύναμης, της Ρωσίας, που υπολόγισε λάθος στις προσπάθειές της να εμποδίσει μια ανερχόμενη δύναμη, τη Γερμανία, να θέσει ένα κράτος εντός της σφαίρας συνεργασίας της, την Ουκρανία.
  • Η στρατηγική της Γερμανίας ήταν προσεκτική, επιδιώκοντας να διαχειριστεί μέσω της οικονομικής αλληλεξάρτησης μια διεθνή σύγκρουση που βασίζεται σε εκτιμήσεις περί ισορροπίας ισχύος.
  • Από το 1900 περίπου, η Τουρκία διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στο γερμανικό σύστημα ασφαλείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
  • Εκ των υστέρων, η στρατηγική της Γερμανίας ήταν η πλέον κατάλληλη για την κατάσταση, δεδομένου ότι η Ρωσία ήταν πλήρως απομονωμένη, ενώ η Γερμανία περιβάλλεται από συμμάχους.
  • Τα προβλήματα της Γερμανίας σήμερα δεν εντοπίζονται στη ρωσική πολιτική της, αλλά περισσότερο στις αυτοκαταστροφικές ιδεολογίες, στις οποίες περιλαμβάνονται το «πράσινο» κίνημα και ο οικονομικός κρατισμός.

Το Policy brief υπογράφει ο Emmanuel Comte, Κύριος Ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αριάν Κοντέλλη.

Διαβάστε το εδώ σε μορφή pdf (στα Αγγλικά).