• Η κατάσταση στην Λιβύη προσέλκυσε το άμεσο ενδιαφέρον της Ελληνικής διπλωματίας μετά την υπογραφή του Τουρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας το 2019. 
  • Η Ελλάδα διεξήγαγε έντονη και δραστήρια διπλωματική πολιτική τόσο προς την ίδια την Λιβύη άλλα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μετά την υπογραφή του μνημονίου, σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης της Τουρκικής θέσης στην Τρίπολη. 
  • Η περίπλοκη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη (συγκρούσεις μέσω αντιπροσώπων, ανταγωνισμός για τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, και άλλοι παράγοντες όπως η θρησκεία) επιδεινώνουν την δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην προάσπιση των συμφερόντων της. 
  • Η έλλειψη Ευρωπαϊκής σύγκλισης στο θέμα της Λιβύης έχει ωθήσει την Ελλάδα να καταφύγει σε άλλες διμερείς συμφωνίες στην πολιτική της, πρωτίστως μέσω συνεργασίας με την Γαλλία και την Αίγυπτο. 
  • Οι προσπάθειες της Τουρκίας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (κυρίως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, και την Ελλάδα) ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην Λιβύη, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφει ο Κωνσταντίνος Καψάσκης, Ερευνητής στο Πρόγραμμα Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).