Στο Κείμενο Πολιτικής, σε ταυτόχρονη από κοινού έκδοση του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Atlantic Council, στοιχειοθετείται γιατί και πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να επεκτείνει τη στρατηγική της δέσμευση και υποστήριξη προς την Ελλάδα.

  • Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της διατλαντικής συνεργασίας και την σταθεροποίηση μίας περιοχής κρίσιμης για την ασφάλεια της Δύσης.
  • Τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ χαίρει διακομματικής στήριξης και στις δύο χώρες, και συνιστά παράδειγμα συνέχειας στην εξωτερική πολιτική.
  • Η θέσπιση ενός ετήσιου Στρατηγικού Διαλόγου αποτελεί πυξίδα για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην πρωτοφανή σύσφιξή τους.
  • Στο πλαίσιο της στρατηγικής της δέσμευσης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και έχει συμβάλει θετικά στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Υπό την προεδρία Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις και απειλές για τη σταθερότητα της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης την ευκαιρία να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταφέροντας τεχνογνωσία και επενδύσεις που υποστηρίζουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, και προωθώντας έργα υποδομής.
  • Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις προσπάθειες επίλυσης της ελληνοτουρκικής διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες, με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει, ωστόσο, οι ΗΠΑ να πιέσουν για μία διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών ή έναν συμβιβασμό στο Κυπριακό που θα αντιστρατευόταν το διεθνές δίκαιο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφουν ο Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, και η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ στη Washington DC και Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council.

Σύνοψη του Κειμένου Πολιτικής θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο στα αγγλικά εδώ.