Η Λευκή Βίβλος για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι διαθέσιμη από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης. Το βιβλίο, το οποίο είναι σε επιμέλεια του Γενικού Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρος Θάνου Ντόκου, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κείμενο υψηλής στρατηγικής (που ορίζεται ως η βέλτιστη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων) και αποπειράται να σκιαγραφήσει τους στόχους και τις σταθερές της ελληνικής εθνικής στρατηγικής, να ορίσει εταίρους και περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος, προτεραιότητες, προβλήματα, απειλές, προκλήσεις και ευκαιρίες.

Έχει δε τρεις βασικούς στόχους:

• να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά, τις διαφαινόμενες κύριες τάσεις και τις προκλήσεις ασφαλείας του 21ου αιώνα

• να καταγράψει τα τρέχοντα και μελλοντικά διλήμματα, προκλήσεις και ενδεχόμενες ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, και

•να διατυπώσει ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων διά της βέλτιστης αξιοποίησης των συντελεστών εθνικής ισχύος.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι σχέσεις με την ΕΕ και τις παγκόσμιες δυνάμεις, καθώς και περιοχές σημερινού και μελλοντικού ενδιαφέροντος (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα/Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική), η ελληνική περιφερειακή πολιτική στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο/Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, καθώς και μια σειρά ειδικών θεμάτων και εργαλείων άσκησης εξωτερικής πολιτικής (αμυντική πολιτική και πολιτική εσωτερικής ασφάλειας, οικονομική διπλωματία, ενέργεια, απόδημος ελληνισμός, μετανάστευση, πολυμερής διπλωματία, πολιτιστική διπλωματία). Αναλύεται, επίσης, το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.