Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως αποτυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Ιούλιο του 2024.
Στις 3 Ιουλίου, η Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσαν το 20ό αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση Viper, για την Πολεμική Αεροπορία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Lockheed Martin, «η παράδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, εξοπλίζοντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τον πιο προηγμένο και οικονομικά αποτελεσματικό στόλο F-16 στην Ευρώπη». Συνολικά, 84 αεροσκάφη F-16 θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Viper έως το 2027.
Επιπλέον, στις 8 Ιουλίου, το Πολεμικό Ναυτικό αρνήθηκε να αποδεχτεί το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας από τα αμερικανικά αποθέματα, μέρος του «πακέτου Blinken», λόγω του υψηλού κόστους επαναφοράς τους σε επιχειρησιακή ικανότητα. Ειδικότερα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αρνήθηκαν να παραλάβουν τα τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS, καθώς το αμερικανικό ναυτικό δεν αποδέσμευε εκείνα που είχαν προκριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά παλαιότερα, κάτι που συνεπαγόταν σημαντικές επενδύσεις. Αντίστοιχα, όσον αφορά τα 164 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Bradley από τα αποθέματα των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ και της εταιρείας BAE Systems, οι κεφαλαιακές επενδύσεις που απαιτούνται για την επαναφορά τους σε μάχιμη κατάσταση καθιστά την αποδοχή τους ασύμφορη.
Στις 16 Ιουλίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) ενέκρινε την προμήθεια 20 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ακόμα την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100 της Schiebel, που θα ενταχθούν οργανικά στις νέες φρεγάτες τύπου FDI (κλάση «Κίμων»), τις οποίες η Ελλάδα θα παραλάβει το 2025 και το 2026. Μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, η ελληνική πλευρά υπέγραψε την επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance – LOA) για την προμήθεια των F-35, όπως ανακοίνωσε στις 25 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Τέλος, αναγνώριση της Ελλάδας ως ποιοτικό κράτος Σημαίας (Quality Flag State) αποτελεί η απόφαση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, με την οποία ανανεώνεται η συμμετοχή της χώρας στην Πρωτοβουλία QUALSHIP 21 για το 2024-2025. Η απόφαση βασίζεται στις άριστες επιδόσεις των πλοίων υπό ελληνική σημαία που επιθεωρήθηκαν σε λιμένες των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια.
Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#