O Δρ. Ευθύμιος (Άκης) Παπασταυρίδης είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής και Διδάσκών Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Συμμετέχει από τον Απρίλιο του 2016 στο ερευνητικό πρόγραμμα του Οxford Martin School με τίτλο Oxford Martin Programme on Sustainable Oceans, στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζονται η Νομική Σχολή, το Τμήμα Ζωολογίας και η Σχολή Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Οξφιόρδης. Επίσης, ο Δρ. Παπασταυρίδης διδάσκει διεθνές δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόσο στο προπτυχιακό (FHS) (διαλέξεις και φροντιστηριακά μαθήματα), όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (BCL/MJur programme) και συγκεκριμένα στα μαθήματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου Ενόπλων Συρράξεων. Τέλος, επιβλέπει τρεις διδακτορικές διατριβές (MPhil/DPhil), οι δύο εκ των οποίων σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Catherine Redgwell.

Ο Δρ. Παπασταυρίδης εργάζεται επίσης ως ερευνητής στο Γραφείο Διεθνών και Συνταγματικών Θεσμών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ είναι Senior Fellow του Κέντρου Έρευνας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Athens Public International Law Center). Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Athens PIL Center, συμμετέχει τα τελευταία έτη στη διδασκαλία μαθημάτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, ενώ το εαρινό εξάμηνο του έτους 2018-2019 δίδαξε Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2016-Ιουνίου 2019 ο Δρ. Παπασταυρίδης υπήρξε Εμπειρογνώμων Διεθνούς Δικαίου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος με συμμετοχή σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, πολυμερείς (Κυπριακό, Ηνωμένα Έθνη) και διμερείς (μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών). Παλιότερα υπήρξε επισκέπτης Λέκτωρ Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2009-2017) και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2012-2016).

Ο Δρ. Παπασταυρίδης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολης Αθηνών, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης στο Διεθνές Δίκαιο, το πρώτο από τη Νομική Σχολή Αθηνών, και το δεύτερο από το University College London, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2009 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London).
Έχει διδάξει διεθνές δίκαιο σε πολλά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων, το University College London, Westminster University, University of Oxford, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει υπάρξει εμπειρογνώμων του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το Έγκλημα (UN Office on Drugs and Crime) και της Ύπατης Αρμοστείας για τους  Πρόσφυγες (UNHCR) σε θέματα διεθνούς δικαίου. Κατά την τρέχουσα περίοδο, ο Δρ Παπασταυρίδης είναι εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης (external expert) της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) σε θέματα δικαίου θαλάσσης. Το 2012 ο Δρ Παπασταυρίδης ήταν Διευθυντής του Αγγλόφωνου Τμήματος του Κέντρου Έρευνας της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (Centre for Research Studies of The Hague Academy of International Law, English-Speaking Section).

Τέλος, ο Δρ. Παπασταυρίδης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Μεταξύ άλλων, μονογραφίες: Η Χρήση Βίας των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν κατά το Διεθνές Δίκαιο» (2004), Interception of Vessels on the High Seas (Hart Publishing, 2013), Η Προστασία της Ναυτιλίας από Διεθνείς Παράνομες Ενέργειες (Αθήνα 2015), από κοινού συγγγραφή διδακτικού εγχειριδίου Διεθνούς Δικαίου: Public International Law Concentrate (Oxford University Press, 2013); επιμέλεια δύο συλλογικών έργων, και συγγραφή πολλών άρθρων και κεφαλαίων σε βιβλία υπό επιμέλεια και στην αγγλική και στην ελληνική. Πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο με το Oxford University Press για τη συγγραφή μονογραφίας στη σειρά Oxford Monographs on International Law Series με θέμα ‘Fisheries Enforcement and Marine Biodiversity under International Law’.