Για τη σημασία της πρόσφατης Συνόδου Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω της επίσκεψής του στα Τίρανα για τις διμερείς σχέσεις, μίλησε ο Ιωάννης Αρμακόλας στον Θάνο Νταβέλη.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε την εκτίμηση ότι δόθηκαν σημαντικά μηνύματα από την Ε.Ε κυρίως συμβολικά, αλλά και σε ό,τι αφορά μια επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης, παροχής οικονομικής βοήθειας και ανάπτυξης της συνεργασίας σε πολλούς κρίσιμους τομείς (όπως ενέργεια, ασφάλεια και κυβερνο-ασφάλεια) για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι αφενός να εξηγούνται επαρκώς τα πολλά και καλά οφέλη που παρέχει η Ε.Ε στους λαούς της περιοχής, αφετέρου να υλοποιηθούν άμεσα όλες οι ιδέες και να προχωρήσει όντως η διαδικασία σταδιακής ενσωμάτωσής τους. Περαιτέρω καθυστερήσεις αφήνουν περιθώρια στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της περιοχής να μην επενδύουν πλέον μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην Ε.Ε και να μην ευθυγραμμίζονται πλήρως με την εξωτερική και πολιτική ασφάλειας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη Σερβία.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, ο Ι. Αρμακόλας υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να επιδείξει ειλικρινές και σταθερό ενδιαφέρον προς τη γειτονική χώρα, όχι μόνο ως προς την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων- όπως για παράδειγμα την οριοθέτηση ΑΟΖ-  αλλά να εμπλακεί σε μια διαδικασία σύσφιγξης των σχέσεων με τη κοινωνία της γειτονικής χώρας σε όλα τα επίπεδα, να υποστηρίξει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και να βοηθήσει τα Τίρανα να παραμείνουν αταλάντευτα στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Μόνο έτσι, τόνισε, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, αλλά και τη χρήσιμη και για εκείνη ευημερία της γειτονικής της χώρας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.