Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), συμμετέχοντας ως Programming Partner στο Delphi Economic Forum IV, άνοιξε με την βοήθεια διακεκριμένων ομιλητών τον διάλογο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ευρώπη.

Σε session που πραγματοποίησε την Παρασκευή 1 Μαρτίου με θέμα “Which Way Forward For Migration and Asylum in Europe?” ειδικοί και κοινό είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να θέσουν χρήσιμα ερωτήματα γύρω από μία σειρά θεμάτων σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, μεταξύ των οποίων και το εάν – όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Θάνος Ντόκος- μπορεί τελικά η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας να εξασφαλίσει μία καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο μέλλον.

Απαντώντας στο παραπάνω κεντρικό για τη συζήτηση ερώτημα, η Ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ σε θέματα μετανάστευσης, Αγγελική Δημητριάδη ανέφερε: “Δεν ήταν πολύ καλή ιδέα αυτή η συμφωνία. Το βάρος που ασκείται στα ελληνικά νησιά είναι τεράστιο. Υπήρξε προβληματική και σε κανονιστικό επίπεδο. Τα ισχυρά εξωτερικά σύνορα δεν θα περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές. Χρειαζόμαστε μέτρα ασύλου”.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η θέση της Marie de Somer, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μετανάστευσης & Διαφορετικότητας και Senior Political Analyst στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η οποία και υποστήριξε πως «δεν πρόκειται για μια καλή συμφωνία, ούτε για μία συμφωνία μοντέλο για το μέλλον”. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως είναι υπερ μίας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. “Ο τρόπος όμως  που έχει γίνει η συμφωνία δίνει στην Τουρκία το περιθώριο να ασκεί πίεση. Είναι προβληματικό αυτό το μοντέλο και δεν μπορούμε να το αναπαράξουμε σε άλλες περιοχές όπως στην Αφρική. Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις για αυτά τα προβλήματα. Και θα πρέπει να ενισχύσουμε τοFrontex επειγόντως” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης Rastislav Kacer, Πρόεδρος της Globsec στη Σλοβακία υπογράμμισε ότι “δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης χωρίς μια καλή συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας” και πως “χρειάζεται φαντασία και υψηλό επίπεδο ανεκτικότητας και αλληλεγγύης για να λύσουμε τα προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύση winwin”. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάσουμε το ζήτημα Σένγκεν και των συνόρων. “Πρέπει να έχουμε επαρκή προστασία. Αυτό δεν σημαίνει κλειστή Ευρώπη. Αλλά κανόνες. Χωρίς ισχυρά εξωτερικά σύνορα και Frontex δεν μπορεί να γίνει. Είναι ανόητο να λέμε πως θα χτίσουμε ένα τείχος για να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα” είπε χαρακτηριστικά.

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ύπαρξη λαϊκιστικών φωνών στην Ευρώπη και στην Τουρκία αναφέρθηκε ο κ. Kemal KirisciSenior Fellow του Ιδρύματος Brookings στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι “στην Ευρώπη έχουμε να αντιμετωπίσουμε λαϊκιστές που δεν είναι καθόλου διαφορετικοί από τον Ερντογάν και τον Τραμπ. Και δεν νοιάζονται. Και από την άλλη έχουμε τεχνοκράτες που παράγουν όλους αυτούς τους όρους χωρίς ουσία. Μην μπερδεύετε την Τουρκία με τον Τούρκο Πρόεδρο”.  

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο Δρ Θάνος Ντόκος σχετικά με το “τι επενδύσεις προτίθεται  να κάνει η ΕΕ στην Αφρική και πως αυτό θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές”, οι ομιλητές συμφώνησαν πως όσο αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο, αυξάνεται και η κινητικότητα, ενώ σε τοποθέτησή του, ο  Πρέσβης Rastislav Kacer ανέφερε πως “εάν κάνουμε κάποιες φτωχές χώρες  λίγο πιο πλούσιες, πράγματι θα αυξήσουμε τις μεταναστευτικές ροές”.

Ο ίδιος, δε, αναγνώρισε πως είναι μεν κάτι παράδοξο, διασαφηνίζοντας ωστόσο πως ανεξάρτητα με το ότι γνωρίζουμε πως εάν αυξηθεί το βιοτικό τους επίπεδο, θα αυξηθεί και η επιθυμία τους να μεταναστεύσουν, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η Αγγελική Δημητριάδη, η οποία και σχολίασε σχετικά: “Η ανάπτυξη παράγει μεγαλύτερη μετανάστευση και αυτό έχει να κάνει με τις φιλοδοξίες  και προσδοκίες των ανθρώπων“.