Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία της ΕΕ και μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν τις προκλήσεις της Ευρώπης και να αναδείξουν τις προτεραιότητές της. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Μάιο 2021 έως την άνοιξη του 2022, θα διεξάγονται παράλληλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες από όλη την Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς, να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Τα συμπεράσματα των συζητήσεων αυτών θα τροφοδοτήσουν πιθανές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν (ίσως) στην ΕΕ να ανταποκριθεί καλύτερα στα αιτήματα και τις προσδοκίες των πολιτών της. Όλες οι εργασίες της Διάσκεψης, σχετικό πληροφοριακό υλικό καθώς και τα συμπεράσματα από τις διαβουλεύσεις των πολιτών, θα βρίσκονται αναρτημένα σε πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, στον δικτυακό τόπο futureu.europa.eu.

Η πρώτη εκδήλωση της Διάσκεψης έγινε την Κυριακή 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Tην εναρκτήρια ομιλία εκφώνησε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος και πρώτος πρότεινε την ιδέα μιας Διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επόμενη Ολομέλεια της Διάσκεψης είναι στο Στρασβούργο στις 22-23 Οκτωβρίου.

Από την Ελλάδα, πέραν των πολιτών που έχουν επιλεγεί τυχαία ώστε να είναι αντιπροσωπευτικοί της πολυμορφίας της ΕΕ, συμμετέχουν επίσης:

  • Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωβουλευτές Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Δημήτριος Παπαδημούλης.
  • Από το Συμβούλιο της ΕΕ, ως εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.
  • Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Δημήτρης Καιρίδης, Γιάννης Μπουρνούς και Γιώργος Παπανδρέου.
  • Από την κοινωνία των πολιτών, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Διεθνούς Κινήματος, Πέτρος Φασσούλας.

Στην Ολομέλεια της Διάσκεψης συμμετέχει επίσης ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ως εθνικός εκπρόσωπος των πολιτών.