Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος υπήρξε εμβληματική ηγετική προσωπικότητα της χώρας, με πολυσχιδή κοινωνική προσφορά που ξεπερνούσε τα στενά όρια της βιομηχανίας και της οικονομίας.

Ηγετική μορφή του ομίλου ΤΙΤΑΝ επί πέντε δεκαετίες, διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΒ, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ένθερμος ευρωπαϊστής, διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (European Round Table for Industry) και του Δ.Σ. του Συνδέσμου για τη Νομισματική Ένωση της Ευρώπης (Association for the Μonetary Union of Europe).

Πρωτοπόρος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της κοινωνικοπολιτικής συναίνεσης, ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος αποτέλεσε κατά τη δεκαετία του ’80 ιδρυτικό μέλος και κινητήριο δύναμη της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, μαζί με τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο), τον Σπήλιο Παπασπηλιόπουλο και άλλους, οι οποίοι, υπερβαίνοντας ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές επιδίωξαν την οικοδόμηση συναινέσεων και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Για τον ίδιο σκοπό διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρώτος Αντιπρόεδρος του σωματείου Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς, και συνιδρυτής των Νησίδων Ποιότητας για την επιβράβευση συλλογικών πρωτοβουλιών εθελοντισμού.

Άνθρωπος με ευρύτατη και πολυσχιδή κοινωνική προσφορά στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υποστήριξε μεταξύ άλλων την αναστήλωση του αρχαίου ναού της Νεμέας, την ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ενίσχυσε καθοριστικά πλήθος ανθρωπιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, όπως δράσεις για την πρόληψη ατυχημάτων στην εργασία και στα σχολεία.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος ενσάρκωνε τις αρετές της αξιοκρατίας και μια ακαταπόνητη αίσθηση χρέους και εμπράγματης προσφοράς στα κοινά. Ήταν ένας αληθινός ευπατρίδης και μια ηγετική προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς για τη χώρα.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος πρόσφερε πολλά στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στήριξε επανειλημμένα πλήθος πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων του Ιδρύματος. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το ΕΛΙΑΜΕΠ του οφείλει ευγνωμοσύνη.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου διετέλεσε στο παρελθόν ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.