Ο Δρ Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, έγραψε άρθρο το οποίο “φιλοξενείται” στην εφημερίδα “Real News”, με τίτλο “Τι θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο;”.

Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ντόκος: “Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια περίοδο εσωτερικών κλυδωνισμών και εξωτερικών τριβών και περιδινήσεων. Ένα από τα -αρκετά- εξωτερικά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί ο Ταγίπ Ερντογάν είναι και αυτό της ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία θεωρεί ότι απειλείται με αποδυνάμωση των διεκδικήσεών της, μερική απώλεια του ρόλου της ως κεντρικού ενεργειακού κόμβου και με γεωπολιτική περιθωριοποίηση σε μια περιοχή υψηλής αξίας για τα τουρκικά συμφέροντα (βλέπε και απόψεις Νταβούτογλου για τη σημασία της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου για την Τουρκία).

Οι θετικές προοπτικές γεωγραφικής διεύρυνσης και περαιτέρω εμβάθυνσης των τριγωνικών συνεργασιών (Ελλάδα και Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο αντίστοιχα, με αυξανόμενο αμερικανικό, αλλά και γαλλικό ενδιαφέρον) ενισχύουν την τουρκική αίσθηση απομόνωσης, ενώ οι νέες ενεργειακές ανακαλύψεις μεγεθύνουν το διακύβευμα, από ενεργειακής και γεωοικονομικής άποψης. Τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα δεν αποτελούν ακόμη κρίσιμη μάζα (game changer), αλλά πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι οι προοπτικές είναι μάλλον καλές”.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.