Οι θετικές, αλλά συγκρατημένες εκτιμήσεις της τέταρης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, Δημήτρης Κατσίκας, στο liberal.gr.

Ο κ. Κατσίκας, απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Γιώργου Φιντικάκη εξέφρασε την άποψη ότι η θετική έκθεση της Επιτροπής, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, ανοίγει το δρόμο για μια επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του πλεονάσματος. Ανέφερε, επίσης, η ελληνική πλευρά πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum με μεσοπρόθεσμες πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα ευνοήσουν το εισόδημα των φορολογουμένων.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθεί σημαντικά από την απόδοση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι η έμφαση θα να δοθεί στη δημιουργία ενός εξωστρεφούς και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα αλλά και στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας, τέλος, την σταδιακή ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα ο κ. Κατσίκας ανέφερε: ” Οι τράπεζες είναι η μόνιμη πληγή των τελευταίων ετών. Από το 2010 και μετά, οι τράπεζες έριχναν όλο και λιγότερο χρήμα πίστωσης στην οικονομία, και χωρίς πίστωση, αυτή δεν λειτουργεί.

Μετά από πολλά χρόνια αυτό αλλάζει. Βλέπουμε σταδιακά να υπάρχει μια επιστροφή καταθέσεων ειδικά μετά την κατάργηση των capital controls και μια επιταχυνόμενη πρόοδο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Είναι όμως ακόμη σε δύσκολη θέση ο τραπεζικός τομέας.

Όσο ποιο γρήγορα αρχίσουν να δίνουν οι τράπεζες δάνεια τόσο πιο γρήγορα θα δούμε και την ανάπτυξη στα ποσοστά που θέλουμε. Το σχέδιο Ηρακλής δείχνει πως υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Υπάρχουν θετικά σημάδια, ωστόσο έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας”.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του κ. Κατσίκα εδώ.