Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργου Παγουλάτου, στο Action 24 για την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 στην Κορσική, τις δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν και τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παγουλάτος λέει για τη Γαλλία:

33:18 “Έχουμε μία ομπρέλα της Γαλλίας, η οποία προετοιμάζει μία πολύ πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή ομπρέλα. Όσο η Γαλλία σκληραίνει την στάση της προς την Τουρκία, αυτό συμπαρασύρει και τη Γερμανία να συγκλίνει προς τη γαλλική στάση. Έχουμε δει ήδη μία μετατόπιση της Γερμανίας σε μία αυστηρότερη αντιμετώπιση της Τουρκίας του Ερντογάν.”

Για τον Ερντογάν ο Παγουλάτος αναφέρει:

36:20 “Ο Ερντογάν θέλει αναγνώριση του στάτους που έχει η χώρα του στην περιοχή. Σε μία λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβαίνει στη Μεσόγειο, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς τη συμφωνία της Τουρκίας.”

Για την προσπάθεια επέκτασης της επιρροής της Ρωσίας:

38:12 “[Η Γαλλία] προσπαθεί να αναχαιτίσει την επέκταση επιρροής της Ρωσίας και ιδίως της Τουρκίας. Ιδίως της Τουρκίας, γιατί δεν την βλέπει απλώς σαν ανταγωνιστή σε μια περιοχή στην οποία η Γαλλία έχει παραδοσιακά, ιστορικά, στρατηγικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, αλλά τη βλέπει και ως υποκινητή των Αδερφών Μουσουλμάνων, του πιο ριζοσπαστικού Σουνιτικού Ισλάμ, το οποίο ενισχύει μια δυναμική ριζοσπαστικοποίησης σε χώρες οι οποίες βρίσκονται στην άμεση γαλλική επιρροή.”

Για το ρόλο του ΝΑΤΟ ο Γιώργος Παγουλάτος λέει:

40:20 “To NATO αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Δηλαδή το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να χάσει την Τουρκία από μέλος του και δεν μπορεί να τη χάσει και αυτή η ανάγκη οδηγεί το ΝΑΤΟ στο να δείχνει μεγαλύτερη ανεκτικότητα στην ρητορική, και όχι μόνο ρητορική, στη προκλητικότητα του Ερντογαν.”

Για την Ευρώπη:

43:00 “Η Ευρώπη, μετά την τραυματική εμπειρία Τραμπ, αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την ανάγκη να αποκτήσει μία ενιαία φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο και οπωσδήποτε στις περιοχές της γειτονίας και του στρατηγικού ενδιαφέροντος της, όπως κατεξοχήν είναι η Μεσόγειος, η Ανατολική Μεσόγειος η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική. Αν μη τι άλλο διότι είναι η πρώτη που υφίσταται τις επιπτώσεις της αποσταθεροποίησης, των συγκρούσεων και των πολέμων σε αυτή την περιοχή.”

Για τις αμερικανικές εκλογές και τον Ντόναλντ Τραμπ:

45:45 “Η ευρωατλαντική συμμαχία στην οποία η Ευρώπη επένδυσε, τόσες δεκαετίες, και στην οποία τόσες αμερικανικές κυβερνήσεις στο παρελθόν επένδυσαν βρίσκεται υπό πραγματικό κίνδυνο και μαζί και το περιβάλλον σταθερότητας το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα για την σχέση της απέναντι στη Τουρκία. Άρα, μία επανεκλογή Τραμπ θα ήταν πραγματικά επικίνδυνη για την ισορροπία της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία.”

Δείτε την παρέμβαση εδώ (από το 29:30′ και μετά).