Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος, είναι ένας πόλεμος ενάντια σε κάθε αρχή της διεθνούς νομιμότητας, ενάντια στη λογική και τις αξίες του ανθρωπισμού.

Η Ουκρανία δεν συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Αυτός δεν είναι ένας δίκαιος πόλεμος. Είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται από έναν δικτάτορα που οδηγείται από τον αλυτρωτισμό και τον επιθετικό εθνικισμό.

Η Δύση δεν αντιμετώπισε πάντα τη μετασοβιετική Ρωσία με σοφία ή γενναιοδωρία. Αλλά τα βαριά λάθη του παρελθόντος δεν παρέχουν καμία δικαιολογία για αυτή τη βάρβαρη επίθεση, όπως η Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν συνιστούσε δικαιολογία για τον πόλεμο του Χίτλερ.

Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, που αγωνίζεται γενναία για την ελευθερία και την εθνική του κυριαρχία. Στεκόμαστε επίσης στο πλευρό των Ρώσων που δικαίως αισθάνονται ντροπή για την δυστυχία που επιφέρει ο ηγέτης τους σε ένα άλλο έθνος, αλλά και στον ίδιο το ρωσικό λαό. Πολλοί είναι οι Ρώσοι πολίτες που εκφράζουν γενναία τη διαμαρτυρία τους με προσωπική διακινδύνευση κάτω από το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και του εδαφικού status quo είναι οι κύριοι πυλώνες στους οποίους θεμελιώθηκε η μεταπολεμική ειρήνη της Ευρώπης και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί η ειρήνη να διατηρηθεί. Κάθε επίθεση σε αυτές τις αρχές συνιστά επίθεση στην ίδια την Ευρώπη.

Είμαστε περήφανοι για την ενότητα και αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε αυτήν την πράξη ωμής επιθετικότητας. Δεν είναι απλώς μια στιγμή ενότητας για τη Δύση, είναι επίσης η μάχη της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του αυταρχικού εθνικισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη συγκυρία για να εμβαθύνει περαιτέρω την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να αποκτήσει σοβαρές αμυντικές δυνατότητες και να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθεί έως ότου καταστεί πραγματική εγγύηση ασφάλειας για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει έξωθεν επιθετικότητα και απειλή.

Η εισβολή στην Ουκρανία είναι επίθεση κατά της Ευρώπης και των αξιών που υπερασπιζόμαστε. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και σεβασμό προς τον γενναίο αγώνα του ουκρανικού λαού. Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί.