Την επιβολή πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα από τους δανειστές της σχολιάζει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο κ. Τσούκαλης: “Στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης κάναμε πολύ γρήγορα και με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία τη μετάβαση από τα μεγάλα ελλείμματα στα πλεονάσματα. Μας την επέβαλαν οι δανειστές ως προϋπόθεση για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Αλλά για μια χώρα που έχασε περισσότερο από το 25% του ετήσιου εθνικού προϊόντος σε λίγα χρόνια, η επιβολή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022 ξεπερνάει κάθε οικονομική λογική. Σίγουρα, η χώρα μας φέρει τεράστια ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε. Ούτε όμως και οι δανειστές είναι άμοιροι ευθυνών επιμένοντας στα ίδια λάθη. Είναι σαν να φοράς με το ζόρι τον ζουρλομανδύα σε κάποιον που έπαψε εδώ και καιρό να δείχνει σημάδια τρελού. Ακόμη και για αυτούς που πιστεύουν στη χρήση του ζουρλομανδύα, αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα”.

Και καταλήγει: “Μερικοί στη χώρα μας αγαπούν τους ήρωες που δίνουν χαμένες μάχες. Η ζωή όμως δεν είναι μια καθημερινή μάχη στις Θερμοπύλες ή στο Αρκάδι. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, τα διλήμματα απαιτούν περισσότερο καθαρή σκέψη και λιγότερο ηρωισμό. Εγώ, τουλάχιστον, προτιμώ αυτούς που φέρνουν αποτελέσματα χωρίς μεγάλα λόγια. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, αρκεί πρώτα να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται“.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.