Για τα μηνύματα που επιχείρησε να εκπέμψει η Ε.Ε διοργανώνοντας Σύνοδο Κορυφής με τα Δυτικά Βαλκάνια σε χώρα της περιοχής, αλλά και για τη σημασία της συνάντησης των Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, στα Τίρανα μίλησε ο Ιωάννης Αρμακόλας στον Θανάση Γεωργακόπουλο.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε ότι μετά από τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τόσο διαδικασία της διεύρυνσης όσο και των λαθών στη διαχείριση της αποστολής εμβολίων κατά τη περίοδο της πανδημίας, γεγονότα που έχουν προκαλέσει τεράστια απογοήτευση στους λαούς και τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής, η Ε.Ε δείχνει να έχει αντιληφθεί -ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία- ότι ο ρόλος της εκεί είναι γεωπολιτικός και όχι μόνο, οικονομικός. Προσπαθεί να δείξει ότι έχει όραμα ένταξης αυτών των χωρών, είπε.

Στο πλαίσιο αυτό η Αλβανία, τόνισε ο Ι. Αρμακόλας, μπαίνει σε μια διαδικασία ένταξης και καθώς δεν έχει ανοιχτά ζητήματα με άλλες χώρες της περιοχής, αφενός θα «τρέξει» τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά και την επίλυση των ζητημάτων με την Ελλάδα, όπως τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η νομική οδός πάντως εξασφαλίζει στα Τίρανα μια λύση, που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες, είπε, καθώς το θέμα έχει αναδειχθεί από την αντιπολίτευση σε μείζον ζήτημα εθνικού συμφέροντος και προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας. Επομένως, η νομική οδός είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση, τόνισε, λέγοντας ότι απομένει να φανεί η πολιτική βούληση.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη (από 40:30’)